Подновиха издирването на Боян Петров, шестима души го търсят

8614
Подновиха издирването на Боян Петров, шестима души го търсят
Снимка: БГНЕС

Трима шерпи, заедно с още трима тибетски катерачи са тръгнали да търсят Боян Петров на Шиша Пангма през днешния 9 май. Това каза режисьoрката Поли Генчева пред Нова телевизия.

Спасителите е трябвало снощи да пренощуват в лагер 1, но лошото време ги е принудило да слязат надолу. Припомняме, че късно снощи експедиция Kalifa, към която Боян Петров се присъедини, за да изкачи най-малкия осемхилядник в света Шиша Пангма, съобщи, че вятърът в региона е много силен – 80 км/ч. Днес, 9 май, ще има опит в издирването да се включи хеликоптер, стана ясно от думите на Генчева.

Бурен вятър на Шиша Пангма пречи на търсенето на Боян Петров

Вятърът над 7000 метра на Шиша Пангма е 80 км/ч, което прави невъзможни опитите да се качим по-нагоре. Това пише в официалната си Faceb...

Издирването днес ще продължи до лагер 2. Шансовете да е добре не са малки. Вчера решихме, че ще направим сателитна снимка, за да може да се разгледа склона и да се види къде би могъл да бъде. Това би облекчило хората, за да могат да го търсят на конкретно място. Това каза за bTV жената на Боян Петров Радослава Ненова.

Може да има участък, където да се вижда ясно. Още от първия момент действаме. Единственото , което ни спира е лошото време. Опитваме се да вдигнем хеликоптер. Най-важното, което трябва да се случи е МВнР да издейства разрешение от Китай да позволи хеликоптер да тръгне от Непал.  Боян има часове, а не дни. Един живот зависи от бързината, с която те ще реагират, поясни Ненова.

"Ще направим максималното, което е възможност. Каквото и да е максималното, то е полезно. Днес към шерпите ще се присъединят и спасители от Китай. Боян не би си играл на безсмъртие. Ако е тръгнал нагоре е видял, че това е по силите му. Знае си границите. Надяваме се, че Боян е успял да стигне до палатки във височинните лагери. Вероятността да е във втория лагер е голяма. Там има всичко необходимо за оцеляване. Вариантите са много за оцеляване, другите варианти не ги обмислям, целта е да го открием", каза още Радослава Ненова. Не мога да гадая защо е оставил телефона си. По принцип не прави така и не тръгва без сателитна връзка, добави тя.

Мнения

Това е възможно най-лошият сценарий, който съм си представял. Ситуацията е критична, той определено бедства някъде – въпросът е къде. Днес е прекрасен ден да се случи чудо, трябва ни чудо да разберем какво се случва с него, коментира проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей, близък приятел на Петров, с когото се познават от деца.

Алпинист, катерил Шиша Пангма с Боян Петров: Шансовете да е жив са малки

Единият от петимата италиански алпинисти, които са в групата на изчезналия в Хималаите Боян Петров, направи притеснителен коментар за с...

"Боян не се възприема като герой – той е целеустремен човек, поставя си ясни цели и ги преследва, докато ги постигне. Той не мечтае, защото според него това предполага късмет. 14-те осемхилядника му бяха ясна цел и съм се питал какво ще прави след като успее, но съм убеден, че ще си постави нова цел – той е учен и е загърбил много проекти, за да постигне целта си с осемхилядниците. Боян е човекът с най-силна воля, който познавам", категоричен беше Стоев.

Професорът си припомни и как през 2000 година двамата с Боян Петров били в Карпатите и трябвало да слязат в изригващ термален гейзер. Проблемът бил, че имало оставено въже на 10 метра навътре, а това означава нулева видимост. "Откачихме се от въжетата по-рано и паднахме 10 метра – той счупи ребра, едвам излязохме, но успяхме да се извадим", разказа Стоев. Той добави, че се притеснява от "нещата, които стават за секунди" – падане на лавина, отваряне на пукнатина.

Шанс винаги има – вътрешно имам усещането, че нещата могат да завършат добре, каза Стоев.

По думите на Петя Колчева, първата българка изкачила Еверест, шансовете на всеки един алпинист са значителни и намаляват с всеки изминал ден и с всеки изминал час.

В неговата изключителна подготвеност, той е човек, който добре познава рисковете в планината и себе си. В случая се касае за това човек да мобилизира последната капка кръв от себе си. Виждала съм припаднал човек на 8 хил. метра да се мобилизира и да оцелее, каза тя.

Боян Петров може да е намерил укритие преди върха

Елисавета Първанова от Българската федерация по катерене и алпинизъм, която е и приятел на изчезналия алпинист Боян Петров, смята, че т...

Боян Петров е изключително умерен, разумен и опитен. Досега всеки осемхилядник е успял да изкачи на втория си опит. При реална заплаха той предпочита да се върне, за това е толкова успешен, допълни още Колчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com