Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поемат лечението и за пациенти над 18 години със спинална мускулна атрофия

23 декември 2020, 21:20 часа • 2575 прочитания

От следващата година пациентите със спинална мускулна атрофия, които са над 18-годишна възраст, също ще могат да получат лечение с единственото към момента одобрено лекарство за това заболяване - спинраза. Новината обяви в навечерието на Рождество Веселин Радойчев от сдружението Национална асоциация “Спинална мускулна атрофия”, съобщи 24 часа.

Самият той е баща на дете с такова заболяване и заедно с родителите на други болни деца успяха в началото на 2019 г. да извоюват лекарството да бъде одобрено в България и да се заплаща от НЗОК. Досега обаче то се поемаше само за пациенти до 18 г. Медикаментът е иновативен и единствен към момента. Той спира прогреса на заболяването. Промяната станала възможна благодарение на здравния министър проф. Костадин Ангелов, разказа Радойчев.

На 16 декември от сдружението имали среща с него, на която той поел ангажимент да помогне за разрешаването на ситуацията. “И преди сме чували подобни обещания, но е факт, че чудото се случи. Два дни по-късно проф. Ангелов изпълни обещанието си. Съветът по цени и реимбурсиране взе светкавично решение, така че от началото на 2021 година пациентите с мускулна атрофия ще бъдат лекувани”, обяви добрата новина Радойчев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес