Полицаи и пожарникари масово съдят МВР

17725
Полицаи и пожарникари масово съдят МВР
Снимка: БГНЕС

Близо 1000 граждански дела - на полицаи срещу МВР заради преобразуване на нощен труд в дневен без отчитане на допълнително заплащане, са гледани само за последното тримесечие на отиващата си 2019 година, а още толкова чакат да се гледат. Основно делата са минали през съдилищата в Гоце Делчев, Разлог, Свиленград, Хасково, Бургас, Сливен, Девин, Габрово, Смолян, Плевен, Видин, като в някои по-малки съдилища се стига до по 20-тина решения на ден, обобщава в. "24 часа".

В последния месец има над 200 осъдителни за МВР решения на първа инстанция. По-малко са отхвърлените искове. Очаква се още полицаи да предявят претенции, като основно те са срещу областните дирекции на МВР, "Гранична полиция", "Национална полиция" и пожарната, която е част от структурата на МВР. Вероятно това ще направят и вече бивши полицейски служители, които са работили от 2016 до 2019 година.

Протестът на МВР – със заплаха към правосъдния министър (ВИДЕО)

Директна заплаха към правосъдния министър Данаил Кирилов отправи зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФС...

Делата в Благоевградска област са над 300, а излезлите решения от съдилищата в Гоце Делчев и Разлог са около 30. Над 300 са делата и в Смолянска област. В Хасковска са близо 200. Само за последния месец в районния съд в Бургас има излезли около 40 решения, други близо 100 дела са в ход. В Хасково първите пожарникари вече са осъдили МВР, в Сливен текат около 30 дела, толкова са и в Габрово. За октомври и ноември районният съд в Плевен е излязъл с около 20 осъдителни за МВР решения. Съдът в Момчилград гледа над 100 такива дела, почти толкова са и в Свиленград.

Както обикновено обаче, въпросът е в съдебната практика - и се оказва, че по еднотипни казуси решенията нерядко са коренно различни. Например, във Велико Търново преобладаващо се отхвърлят исковете на служителите на реда. В Плевен, Харманли и Бургас едни районни съдии отхвърлят исковете на полицаите, други ги одобряват.

Всяка една от молбите е за изплащане на дължими суми от 1000 до 2000 лева за последните 3 години. Отделно от тези пари се претендира за лихви и адвокатски хонорар. Между 200 и 300 лева са лихвите за всеки иск, около 400 лева е адвокатският хонорар. От своя страна съдилищата присъждат на МВР внасяне на държавна такса около 100 лева и възнаграждение на вещо лице - счетоводител, от 200 до 300 лева. Ако всички решения влязат в сила, МВР ще трябва да отдели поне 4-5 млн. лева за обезщетения.

Претенциите за неизплатени пари са на полицаи, гранични полицаи, пожарникари и жандармеристи, които работят на 12- и 24-часови смени и полагат нощен труд от 22 до 6 часа. Те твърдят, че тези 8 нощни часа трябва да се преизчислят към дневни по коефициент 1,143. Жалбите им са за дължимо допълнително възнаграждение за положен нощен труд, който не е бил адекватно заплатен поради това, че не е преобразуван в дневен с прилагане на коефициента.

Всъщност това е ставало допреди няколко години и е било регламентирано в специална наредба, действала до 2015 година. Тя е била отменена от други две наредби от 2015 и 2016 година за организацията и разпределянето на работното време. Наредбата от 2015 година е паднала заради решение на ВАС още преди 3 години, а втората наредба, от 2016 година, падна преди няколко дни. Причината - няма норма за преобразуване на часовете нощен труд с коефициент 1,143. Текстовете гласят, че при работа на смени е възможно полагането на труд и през нощта между 22:00 и 6:00 часа, като работните часове не следва да надвишават 8 часа за всеки 24-часов период. Няма изрична регламентация за преизчисляване на нощния труд в дневен.

Полицаите на протест на професионалния си празник

Днес, 5 юли, на професионалния празник на МВР, полицаите излизат на национален протест. Причина за това е неприемливото според тях запл...

Липсата на специална норма обаче според съда не следва да се тълкува като забрана за преизчисляване на положените часове нощен труд в дневен, а представлява празнота в уредбата. Така повечето магистрати приемат, че следва да се приложи общото гражданско законодателство - Кодексът на труда и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ), където нощният труд е определен 7 часа. При сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното (8 часа) и нощното (7 часа) работно време, или 8:7, което е коефициент 1,143. Ако това не се направи, то служителят в МВР е в неравностойно положение спрямо работниците и служителите, чиито правоотношения се регламентират от Кодекса на труда, категоричен е съдът.

Според юристите на МВР обаче нормалната продължителност на работното време за служители в МВР е 8 часа на всеки 24-часов период. Те не считат, че нощният труд е извънреден. Следователно нормалната продължителност на работното време към нормалната продължителност на нощния труд по Закона за МВР е 8:8 или коефициент 1.

Плевенски съдии обаче не приемат за доказано, че е положен извънреден труд, който трябва да се плати с 50% повече, но са категорични, че има допълнително отработени часове, получени чрез използването на коефициента 1,143, и те трябва да се платят по обичайната дневна ставка.

В Бургас уважават исковете на полицаите, но някои окръжни съдии са открили още нещо. От 1 януари до 17 юли 2018 г. е действала Наредба за работно време, в която пише “отработените часове се отчитат за извънреден труд без превръщане на нощните часове в дневни”. След това пък е заличен изразът “без превръщане на нощните часове в дневни”. Заради това окръжни съдии приемат полицейските искове за 2016-2019 г., но изключват периода от 1 януари до 17 юли 2018 г.

Не е ясно дали ще се стигне до искане за тълкувателно решение, за да няма разминавания в отсъжданията по един и същи казус.

МВР пак на протест, пак заради пари - този път заради нощния и извънредния труд

Отново подготовка за протест – това декларират от полицейския синдикат (СФСМВР). Основното недоволство сега е заради некомпенсира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...