Полицаите се ядосаха на ГЕРБ, излизат на протести: Не искат да ги противопоставят на децата на България

7710
Полицаите се ядосаха на ГЕРБ, излизат на протести: Не искат да ги противопоставят на децата на България
Снимка: БГНЕС

Полицаите подготвят нови протестни акции, става ясно от решение на Управителния съвет на Синдикална федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи, публикувана на Facebook страницата на организацията. От утре,17 ноември, пред Министеския съвет ще има протестна палатка и фотоизложба, от която ще се види нагледно работата им по овладяване на кризата от COVID-19. В 12 часа на място ще има и протестиращи служители на реда.

От синдиката настояват за оставки на депутатите, опитали се да противопоставят служителите на МВР на родителите:"Ние, като представители на служители на МВР, имаме достойнството да поискаме незабавно извинение от вносителите на текста и им предлагаме да напуснат Народното събрание на Република България!", пишат те в своя позиция по казуса.

Дилема: Детски надбавки за всички или повече пари за полицаи и медици догодина?

Да се запази подоходният критерий за получаване на детски надбавки догодина. Това предлагат депутати от ГЕРБ с промени в бюджета. Мотив...

Защо ще протестират?

Този път гневът на полицаите е провокиран от идеята на ГЕРБ, (бел.ред. защото стана ясно, че коалиционните партньори от ВМРО не са били уведомени за това), да пренасочи средствата, отделените за детски надбавки за всички семейства, за увеличение с 15% на заплатите на полицаите. Това се случи с промяна между двете четения на Закона за държавния бюджет за 2021г.

Още вчера от Синдиката на МВР публикуваха острата си позиция срещу противопоставянето на заплатите им и съдбата на децата на България. Днес от Синдикален алианс "Сигурност" са внесли своя декларация в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и в Министерски съвет до премиера Бойко Борисов срещу това решение.

Ето позицията им вчера: "СФСМВР с огромно възмущение приема мотивите по предложение за изменение и допълнение на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021 г. с рег. №054-04-253/13.11.2020 г., внесено от група народни избраници до комисията по бюджет и финанси на 44-тото Народно събрание. Коригирането на суми за месечни добавки, за всички деца и връщане на подоходния критерий, по един безогледен начин е обяснено с осигуряването на допълнителен ресурс за медицински работници и служители на МВР. След като ръководството на държавата забрави една цяло министерство – на вътрешните работи – изваждайки го от държавните структури, работещи по ограничaване и преодоляване на последствията от пандемията, в свое постановление за увеличение на основните месечни възнаграждения на служители в тях, сега ставаме свидетели на директен опит, вследствие на нашия справедлив гняв, изразен в абсолютно законни протестни действия, служителите на МВР да бъдат директно противопоставени на една минимална социална придобивка по отношение бъдещето на България- децата! Ние, служителите на МВР, сме родители и граждани! Ние, като представители на служители в МВР, сме в правото си да потърсим сметка за тази нелепа провокация и пореден удар върху имиджа на работещи в сектор “Сигурност”! Ние, като представители на служители в МВР, не сме съгласни в това противопоставяне да бъдат въвлечени и медицинските работници, които в момента правят и невъзможното, на работното си място, за да лекуват българските граждани! Ние, като представители на служители на МВР, имаме достойнството да поискаме незабавно извинение от вносителите на текста и им предлагаме да напуснат Народното събрание на Република България! Такова поведение е крайно неразбираемо за нас и надхвърля представата ни за хора, призвани и избрани да представляват!"

От 2021г. всички родители ще получават детски надбавки, отсече Борисов (ВИДЕО)

От 2021г. подоходният критерий за детските надбавки пада. Помощите ще достигат до всички семейства с деца. Това става ясно от съобщение...

 

Кога и как ще протестират полицаите?

Освен протестната палатка пред Народното събрание, до 20 ноември, по време на обедните си почивки, полицаи ще се събират пред сградите, където работят и ще пускат светлините на служебните си автомобили. Това ще се случва и вечер при смяна на екипите, става още ясно от съобщението след заседанието на УС на СФСМВР.

От синдикатите обявяват и намерения за национален протест, ако не бъде приета корекция на средствата за МВР в Бюджет 2021г. Припомняме, че техните искания бяха за 30% увеличение на заплатите в Сектор "Сигурност".

Мика Зайкова за детските надбавки: В промяната има две положителни крачки и три огромни фала

Самият факт, че между първо и втори четене се правят промени, говори за хаос във фискалната политика. Това каза за предаването пред Рад...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com