Полицаят, който би студента Евгени Марчев, е търсил среща с него

8469
Полицаят, който би студента Евгени Марчев, е търсил среща с него
Снимка: НС

Полицаят Андон Андонов, който е с най-голямото наказание за насилие на протеста на 10 юли, и на следващи протести е търсил контакт с една от жертвите - студента Евгени Марчев, и му показвал, че го е запомнил и разпознал. Това разказа Марчев в интервю за БНР.

Той беше един от поканените в Народното събрание на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков, за кадрите с полицейско насилие от 10 юли миналата година, за които обществеността узна едва тези дни. На изслушването се разбра, че Столичната полиция е поискала записите от камерите на фасадата на Министерския съвет от Националната служба за охрана (НСО) на 17 юли 2020 г., получила ги е, минала е вътрешна проверка, след която са наказани четирима полицаи. Най-строго е наказан Андон Андонов, към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Неговото наказание е да не получава повишение в продължение на две години. По-късно Андонов сменя работата и постъпва в Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор. Според вътрешния министър там Андонов е бил на по-висока длъжност и е получавал по-висока заплата.

Съд и сурово наказание искат депутатите за полицая с палката от кадрите на протеста. Вижте кой е той

Един от четиримата обвиняеми за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет е вече бившият главен инспектор в СДВР Андон Ан...

Марчев разказа, че след 10 юли е срещал неколкократно Андонов на протестите и очевидно той е продължил да изпълнява ръководни функции. "Многократно в продължение на месеци съм го виждал. Неговите наказания, каквито и да са те, са влезли в сила явно на по-късен етап, не е отстранен от тези събития. Освен това лично се е случвало да се доближи, за да ме пита дали аз съм Евгени, че ме е виждал и разпознал. Това ми на прави впечатление [и си помислих], че може би е бил там този ден. И след като излязоха записите се разбра, че той е лидерът на групата, тоест полицията е видяла тези записи, не са взели превантивни мерки да го отстранят от тези събития, видели са какво е свършил и как ръководи групата и явно са останали доволни", каза Марчев.

По думите му след побоя той е дал в прокуратурата показания в продължение на 7-8 часа и след това никога не бил потърсен, нито му е предоставена информация за хода на разследването.

"Властта използваше месеци наред полицаите като изкупителни жертви. Полицията на 2 септември пое гнева на народа, който беше насочен към властимащите" добави той. Според Марчев "има много свестни полицаи, но не могат да се развият в тази система, която ги превръща в изкупителна жертва и инструмент на властта. Той изрази огорчението си, че жертвите на полицейското насилие са представяни като лъжци, които опитват да лепнат петно на полицаите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com