Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията за арабски дисидент: Той сам се удряше в стената, скъса дреха и я уви около врата си

22 април 2024, 13:45 часа • 1102 прочитания

Коренно противоположни сведения за нараняванията на арабския дисидент Абдулрахман Ал-Халиди в бежанския лагер „Бусманци“ дават той и полицаите, участвали в инцидент на 31 март тази година.

Мъжът твърди, че при направен от него опит да даде храна на семейство, живеещо един етаж над него, е бил пребит от трима полицаи. След устно спречкване с полицаите Абдулрахман е избутан в санитарния възел, където служителите на МВР започват да го удрят в лицето, като единият полицай започва да души саудитския гражданин. Вследствие на това губи съзнание, но полицаите продължават да прилагат насилие върху него. Тази информация Ал-Халиди споделя със своя адвокат. Още: АФП: България е издала заповед за депортиране на саудитски дисидент

Точно обратното твърдят от полицията – че той сам се е наранил. В доклада си те вписали, че при влизането им в санитарния възел чужденецът е видян да удря главата си в стената и бетонните мивки, като разкъсва дрехата си и връзва част от нея около врата си. Направили опит да възпрат самонараняването, при което единият от полицаите бива ухапан на две места в областта на гърдите и наплют в лицето. В този момент на мястото на инцидента пристигат повиканите за оказване на допълнителна подкрепа двама полицейски служители, които с помощта на използваните помощни средства - белезници за ръцете, успяват да осуетят проявите на агресия и автоагресия от чужденеца. Това става ясно от отговора на вътрешния министър Калин Стоянов до народния представител от ПП-ДБ Стела Николова.

Припомняме, че дисидентът от Саудитска Арабия е в България от 2021 година в България и търси убежище, но в началото на февруари месец получи заповед за депортиране.

През 2011 г. Халиди е активен по време на редки демонстрации в Източна Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство в страната, по време на Арабската пролет. Той бяга в Турция през 2013 г., след което стига пеша до България през 2021 г., когато паспортът му е изтекъл, търсейки закрила в Европейския съюз. Българските власти заключиха през 2022 г., че Халиди не е доказал адекватно, че ще бъде преследван у дома, споделя български адвокат, който е работил по случая и е говорил при условие за анонимност. Халиди се опитва да обжалва това решение, когато е уведомен за заповедта за депортиране.

Под управлението на престолонаследника принц и владетел Мохамед бин Салман, който стана първият по линия на трона през 2017 г., Саудитска Арабия стана свидетел на жестоко потискане на несъгласието, твърдят правозащитни групи и активисти. Страховете на Халиди за безопасността му се засилват през миналата година, когато Хасан ал-Рабие - друг саудитски дисидент, беше екстрадиран от Мароко, където бе потърсил временно убежище. Още: Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Твърденията на МВР

Според видеозаписите и съставената служебна документация има нараняване на полицай и самонараняване на въпросното лице в Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в София.

Абдул Рахман Абдулла Елхаледи, представящ се за гражданин на Кралство Саудитска Арабия, е роден на 06.10.1993 г. Със заповед на началника на ГПУ Царево и заповед за принудително настаняване на 28 октомври 2021 г. чужденецът е настанен в СДВНЧ-София при дирекция „Миграция“-МВР.

На 24 ноември 2021 г., въз основа на подадена молба пред Държавна агенция за бежанците за предоставяне на закрила, чужденецът е освободен от СДВНЧ-София, и предаден на органите на Агенцията в център от затворен тип, който ползва помещения в СДВНЧ.

На 31 март, около 19.30 часа, Абдул Рахман Абдулла Елхаледи излиза от помещението, в което е настанен, и се насочва по стълбите към втория етаж, където са локализирани уязвими лица с наложени принудителни административни мерки за връщане в страна на произход и принудително настанени до отпадане на пречките за изпълнение на наложените мерки.

След като достига втория етаж, оставя носената от него храна на земята и сяда на пейката пред коридора, който води до стаите с настанени лица. Те се явяват уязвими и достъпът до тях е по специален ред.

С оглед опазване на установения вътрешен ред в СДВНЧ и с цел недопускане нарушения на обществения ред на територията на дома, двама от дежурните полицейски служители от звеното за охрана правят опит да влязат в комуникация с лицето. Чужденецът започва да жестикулира, говори нервно на неразбираем език, като жестовете са му открито заплашителни и вербално провокативни, включително с отправяне на обидни и цинични думи и изрази към полицейските служители на английски език.

В същото време, друг полицай отключва вратата на коридора, за да могат двама други настанени чужденци да се приберат в спалните си помещения. Господин Абдул Рахман Абдулла Елхаледи се възползва от ситуацията и избутвайки правещите опит да разговарят с него полицейски служители, се затичва и влиза в санитарното помещение на етажа.

От изготвената служебна документация на звеното за охрана става ясно, че при пристигането на полицаите в санитарния възел, чужденецът е видян да удря главата си в стената и бетонните мивки, като разкъсва дрехата си и връзва част от нея около врата си.

Пристигналите полицейски органи правят необходимото, за да възпрат самонараняването на лицето, при което единият от тях бива ухапан на две места в областта на гърдите и наплют в лицето. В този момент на мястото на инцидента пристигат повиканите за оказване на допълнителна подкрепа двама полицейски служители, които с помощта на използваните помощни средства - белезници за ръцете, успяват да осуетят проявите на агресия и автоагресия от чужденеца.

С цел предотвратяване на ескалация на напрежение между полицаите и останалите настанени лица в помещението от затворен тип на ДАБ, докато се обезопаси подходящо помещението от потенциално опасни предмети, с които лицето би могло да се самонарани, чужденецът е останал с белезници докато се успокои.

В продължение на около два часа лицето е наблюдавано непосредствено от полицейски служители, проведен е разговор с него и след като се убеждават, че поведението на същия е безопасно за него и останалите настанени, и служители на МВР, белезниците му са свалени. Лицето е посетено от лекар към МС - СДВНЧ - София, който му е предложил да му постави успокоителни медикаменти, които са отказани. Отказан е предложеният медицински преглед.

За документиране на получените наранявания от полицейския служител е потърсено съдействие от медицинския персонал на МБАЛ „Св. Анна“ - София АД. Издадено е медицинско удостоверение от обективно състояние: охлузно-контузна рана, суфузия в дясната част на гърдите“, се сочи в отговора на вътрешния министър.

"Лъжите на МВР продължават"

Абдулрахман Ал-Халиди благодари на депутата Стела Николова "за распита на министъра на вътрешните работи". 

"Лъжите на българското МВР продължават... Защо полицаите ме отведоха в друга тоалетна на друг етаж, след като ме хванаха за ръката? Това е в камерите! След това продължиха да ме бият, а полицаят влезе и продължи да ме бие с тях?...Извинявам се на моите български приятели, но тази правителствена наглост и абсурд аз наричам: "#Български_цирк", пише в профила си в Туитър чужденецът.

Припомняме, че на 12 април Българският хелзингски комитет (БХК) излезе с призив до МВР и ДАНС да спрат принудителното връщане на Абдулрахман ал-Халиди в Саудитска Арабия. Още: Около 400 "порти на ада" преброиха в Саудитска Арабия

Обръщаме се към Вас във връзка с разпространената в международни и български медии информация за риска саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди да бъде принудително върнат в Саудитска Арабия. Подобна стъпка от страна на българските институции би била грубо нарушение на ангажиментите на България по международното право по правата на човека. Тя би застрашила живота и сигурността на г-н ал-Халиди и би подронила сериозно международната репутация на нашата страна.

Абдулрахман ал-Халиди вече две години е задържан в Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) – София, кв. „Бусманци“. През ноември 2021 г. той е задържан след влизането си в България. Преди това той седем години пребивава заедно със семейството си в Република Турция. Там той се занимава активно с журналистическа дейност в опозиция на правителството на Саудитска Арабия. Сътрудничи на кръгове, близки до журналиста Джамал Кашоги, зверски убит през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в гр. Истанбул, както и на известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който понастоящем е бежанец в Канада. Г-н aл-Халиди критикува властите в Саудитска Арабия, призовава за установяване на демокрация в тази авторитарна диктатура и за разследване на престъпленията, извършени от нейни агенти както вътре в страната, така и в чужбина. Поради това той нееднократно е бил заплашван онлайн, включително със смърт.

Според публично достъпната информация Държавната агенция за бежанците, както и органите на съдебната власт в България, са отказали да удовлетворят неговата молба за предоставяне на международна закрила. Поради това той е заплашен от връщане в Саудитска Арабия. Там той без съмнение би станал обект на жестоки репресии от страна на режима, на каквито станаха много други политически активисти и дисиденти. Неговият живот и сигурност са под сериозна заплаха. С това България е на път да стане за пореден път съучастник в разправата с един борец против диктаторски режим.

Затова Ви призоваваме да не предприемате действия по принудителното връщане на Абдулрахман ал-Халиди! Гарантирайте неговата сигурност и неговите човешки права! Не слагайте поредното петно върху образа на нашата страна като демократична правова държава!“, се казва в посланието на БХК.

С призив да се спре депортирането на Ал-Халиди излязоха и други организации, между които "Хюман Райтс Уоч", "Амнести Интернешънъл", Комисията за международни отношения на Сената на САЩ, специалният докладчик за защитниците на човешки права на ООН, генералният секретар на Световната организация против изтезанията и др.

На 7 март в София се проведе демонстрация в негова подкрепа.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес