Положението с имитациите при месото било в пъти по-лошо от това при млечните продукти

3201
Положението с имитациите при месото било в пъти по-лошо от това при млечните продукти
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Под 20% е влаганата българска суровина в произведените у нас месни продукти, по официални данни. Вносът за целия Европейски съюз на меса и месни продукти е 82 на сто, а за България той е 88-92 процента, като това не отчита сивия сектор. Оборотът на сивия сектор е съответно за около 1 млрд. лева годишно. За това предупредиха от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди.

Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече отколкото при млечните, посочи Станко Димитров, председател на асоциацията. Проблемът е в това, че преработвателните предприятия отказват качествената, но по-скъпа българска суровина, за сметка на по-евтината и често пъти със съмнително качества вносна, твърди той.

Тези продукти може и да не навредят в момента на нашето здраве, но те са пълни с нишестета, консерванти, оцветители, брашна и други съставки, които в перспектива ще навредят на здравето ни, смята Димитров, цитиран от Дарик.

Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтиното вносно месо, за която те съдят основно от данните на статистиката - официално влязлото в страната като суровина, официално закланото у нас и продукцията на месокомбинатите като тонаж. Разликата е огромна и тя лесно може да бъде проследена, ако БАБХ влезе в месокомбинатите и осъществи необходимите проверки. Трудности има и с доставките за големите търговски вериги, които също купуват евтино аржентинско говеждо, за сметка на по-качественото българско.

Българската агенция по безопасност на храните не разполага с лаборатория, която да направи пълен анализ на даден продукт от магазинната мрежа. "Не може да сме европейска държава в 21 век и да нямаме лаборатория, която да каже в този салам действително ли има 40 процента свинско месо и 20 процента говеждо, както е написано на етикета, а не заместващи продукти, като соя, палмови масла и т.н.", коментира Димитров.

От Асоциация на пасищните животновъди казаха, че ще сезират всички институции, които имат отношение към контрабандата в месопреработвателните предприятия, за да се реши най-после този проблем. Според тях няма никаква логика в цени на месни продукти от по 2-3 лв/кг в магазините, при положение, че цената на месото е 6-7 лева/кг.

Наложена е възбрана за почти 50 тона месо и месни продукти

Наложена е възбрана за почти 50 тона месо и месни продукти след проведена мащабна проверка на служители на СДВР и НАП, информира БГНЕС....

Асоциацията адмирира решението на МЗХ общинските пасища и ливади да се ползват само от хора, отглеждащи животни, което в дългосрочен план ще даде огромен тласък на отрасъла в България.

"Не искаме пари от държавата, искаме възможност за качествени продукти на пазара и качествена храна за нашите деца. В момента пазарът е залят с "излезли от употреба млечни крави" - майки на по 14-15 години, внос, написано като телешко месо, а чудесни български телета стоят по фермите без реализация", оплакаха се от асоциацията. От асоциацията настояват още да се изясни проблемът с износа на наше месо за Турция, което от няколко години е неясно. Няма нито в забранителния, нито в разрешителния списък, оплакаха се животновъдите.

Те припомниха статистиката, според която през 2014 г. в България са заклани 2600 телета, което е потреблението на един само месокомбинат за 10-15 дни. Общо за цялата година е заклан 23 000 глави едър рогат добитък, при 100-150 000 годишно през 90-те години, които също не са достигали за вътрешното потреблението.

За Великден със сигурност ще ядем вносни агнета, защото родното производство вече е разпределено за местни хора и ресторанти, посочи Станко Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com