Поредно разследване за КТБ: История за пари, отишли към създателя на агенция ПИК (ВИДЕО)

11383
Поредно разследване за КТБ: История за пари, отишли към създателя на агенция ПИК (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-главен редактор на вестник "Капитал" Николай Стайков, който сега е част от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), се оказа основното лице, задаващо въпроси за преминали през КТБ пари, свързани със собственика на агенция ПИК Недялко Недялков.

Недялков и Стайков се сблъскаха по време на протестите в подкрепа и срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, който преди да стане държавен обвинител номер едно беше и наблюдаващ прокурор по делото КТБ. Какво стана между Недялков и Стайков – припомнете си в този материал!

Сега Стайков постави въпроси за получени пари от офшорни фирми по сметката на Недялков в КТБ. Става въпрос основно за две парични плащания – от 2,250 млн. евро и от 4,250 млн. евро. Първото плащане, според документи, показани в разследването на АКФ, което е базирано на взети документи от досъдебно производство по мегаделото КТБ, е от фирма Grayblock LTD и е още от 2008 година. Парите са върнати от Недялков, но след това той получава 4,250 млн. евро от фирма Ingray Holdings. Първата фирма е регистрирана на карибския остров Ангила, а втората – в щата Делауеър, като и двете места са известни като офшорни зони.

Grayblock е по-интересното име. Компанията е сключила договор за парично вземане от 9,7 млн. евро с фирма „Емстейт“ ООД, като Grayblock е трябвало с тези пари да купи товарен кораб на име "Каледония" и да регистрира морска ипотека за това в Малта. Средствата минават през КТБ. Морска ипотека обаче няма, макар че офшорката твърди, че го е направила. А представител на германската компания Bertling казва пред АКФ, че "Каледония" е тяхна собственост и те са го създали, никога не са го продавали. АКФ казва и, че след затварянето на КТБ синдиците са описали това вземане като фиктивно обезпечено и са го продали за по-малко от 1% от взетите пари.

АКФ твърди и, че от парите в сметката на Недялков агенция ПИК е получавала между 20 000 и 100 000 лева на месец до затварянето на КТБ, като показва във видеоразследването документи за това. Стайков и колегите му показват и протокол от разпит на Недялко Недялков в Следствието заради аферата КТБ, но там няма въпроси за тези пари. Самият Недялков не е коментирал досега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com