Посланиците у нас: Съдебната реформа ще осигури истинско върховенство на закона

4833
Посланиците у нас: Съдебната реформа ще осигури истинско върховенство на закона
Снимка: БГНЕС

Скоро българските депутати ще гласуват по важни поправки на конституцията, за да започне процесът на реформиране на българската съдебна система. Тези реформи имат всеобхватни и важни последствия. Това се казва в съвместно изявление на посланиците у нас.

Като представители на партньорски на България страни членки в ЕС, смятаме, че всички депутати, независимо от политическата си принадлежност, трябва да използват този момент на възможност да се обединят около значими реформи. Вярваме, че тези реформи са от изключително значение, за да се осигури истинско върховенство на закона в България, както и за борбата с корупцията и организираната престъпност. Те са необходими и за създаването на правилната среда за увеличаване на инвестициите в България, включително от страните, които представляваме, заявяват посланиците.

Реформаторите отстъпиха за съдебната реформа - с тайно гласуване във ВСС

Искам само да кажа едно голямо благодаря на лидерите на всички политически партии - ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок (РБ), БДЦ, Патриоти...

Те допълват, че необходимостта от реформа е ясна. Това се видя от докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, заключенията на Венецианската комисия, съгласието при гласуването на стратегията за съдебната реформа и разговорите ни с практикуващи юристи и с обществеността. Силно се надяваме, че в този изключително важен момент, България ще подкрепи значими реформи.

Това изявление е подписано от посланиците или временно изпълняващите длъжността посланик на следните страни-членки на ЕС: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Нидерландия, Финландия и Франция. Изявлението е подкрепено и от посланиците на Австралия, Норвегия, САЩ и Южна Африка.

Същевременно беше постигнат компромис за съдебната реформа. Реформаторския блок отстъпи от позициите им за сметка на ДПС. В новия проект няма да е записано отпадане на тайния вот и намаляване мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com