Посланикът на САЩ: F-16 ще ви струват по-малко от 1.6 млрд. долара

2782
Посланикът на САЩ: F-16 ще ви струват по-малко от 1.6 млрд. долара
Снимка: US Embassy in Bulgaria

Изтребителите F-16, за които преговарят България и САЩ, ще струват значително по-малко от тавана от 1.6 млрд. долара, който американският Конгрес гласува. Когато се преговаря за военна продажба, е необходимо разрешение от Конгреса, като се посочи възможно най-високата сума, която да бъде таван на сделката, за да не се налага повторно гласуване.

Това заяви посланикът на САЩ в България Ерик Рубин пред журналисти при обявяването новия етап от кампанията "Силата е в теб", съобщава "Дарик".

Каракачанов за F-16: Смятам, че можем да постигнем цена около 2 млрд. лв.

Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България – около 2 млрд. лв. Това каза военният министър Кра...

Предложението на САЩ е всеобхватно и включва всичко необходимо – от въоръжение до обучение и инфраструктура, добави Рубин.

"Когато преговаряме за военна продажба, трябва да имаме разрешение от Конгреса. Това, което правим е да уведомим Конгреса за максимално възможната цена, тъй като трябва да поставим таван, без да се налага да се обръщаме втори път към законодателите и да кажем: "Извинете, но ни трябва по-висок таван".

Така че сумата от 1.6 млрд. долара, която беше обявена е максималния таван за продажбата. Това не е цената. Уверен съм, че цената ще бъде значително по-ниска. Когато уведомяваме Конгреса обаче, казваме възможно най-високата сума. Той дава разрешение и след това преговорите продължават в тази рамка. Това правим в момента", обясни Рубин.

Посланикът заяви, че Румъния е много доволна от вече купените американски самолети и може би планира нова покупка на F-16.

Ще успеем ли да договорим изтребителите F-16 и колко ще ни струват?

България започва същинските преговори за изтребителите F-16, изпращайки висши военни и финансисти в САЩ, но пред постигането на успешна...

"Румънската държава е много доволна от закупените изтребители и може би планират да закупят още самолети F-16. Един от най-важните фактори за това решение, според мен, е фактът, че всички български съседи, които са в НАТО летят с F-16. Ако България избере да направи тази сделка, ще се присъедини към тази група и ще има сектор на НАТО в региона, в който всички самолети ще са F-16", допълни още той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че разумната цена за България е около 2 млрд. лв. (около 1.2 млрд. долара). Това са и финансовите възможности на страната ни.

Препъни камък в преговорите е, че България иска разсрочено плащане, а САЩ предпочита самолетите да бъдат платени наведнъж. Очаква се страната ни да получи изтребителите до 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com