Повече пари за почистване на София догодина - лъвският пай за фирми около Домусчиев, Вълка и Титан

10588
Повече пари за почистване на София догодина - лъвският пай за фирми около Домусчиев, Вълка и Титан

С гласовете на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", бе решено през 2021 г. София да похарчи общо 220,4 млн. лв. за всички дейности по почистването в града.

Сумата е с около 4 млн. повече от разходите за същата дейност през отиващата си година. План-сметката за чистотата включва всички дейности по събирането и обезвреждането на отпадъци, лятното и зимно почистване на улици и публични площи, рекултивацията на затворените депа и др.

При дебатите управляващите се похвалиха с това, че парите за чистота се увеличават, без да се вдигат данъците. Таксата за недвижими имоти на гражданите се запазва в размер на 1.6 % върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните имоти на предприятията - 10% върху отчетната стойност.

ГЕРБ изтъкнаха и че общината увеличава обема на миенето на улици в града. Властите в София обаче избегнаха отговора на въпроса как се контролира този процес и не изнесоха информация колко проверки са направени и какви глоби са наложени на сметосъбиращите фирми заради формално и некачествено миене на улици.

В същото време многобройните коментари на жителите на града в различни социални групи показват, че те са крайно недоволни от отсъствието на каквито и за цистерни в техните квартали и от качеството на уличното миене там, където такова все пак се извършва.

Тома Белев от "Демократична България" изчисли, че на практика ще бъдат измити по-малко от половината улици в София. Той поясни, че от отговори на администрацията е станало ясно, че почистващите машини няма да минат нито един път по улиците, които не са асфалтирани и по които няма тротоари.

Общинският съветник поясни, че става дума за 46% от цялата уличната мрежа в София. Белев коментира, че това компрометира цяла философия за миене на улици, понеже улиците без изградена инфраструктура се намират основно в райони, в които кипи усилено строителство - "Манастирски ливади", "Витоша", "Кръстова вада", Студентски град и т.н. Това означава, че МПС-тата, излизащи от тези зони, ще продължат да пренасят огромно количество кал и прах из цяла София, подчерта Белев, цитиран от Агенция Крос.

Около 73 млн. лв. от бюджета за почистване през 2021 г. ще бъдат платените на фирмите, които отговарят за събирането и транспортирането на боклука.

С почистването в голяма част от София са натоварени компании с участието на известните бизнесмени Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, известен като Вълка, собствениците на фирма "Титан" - Димитър Борисов и Иво Иванов. 

Според Столична община данните показвали, че в последните 3 години обемът на събрани и транспортирани отпадъци се е увеличил с 11%. От опозицията обаче опонираха, че увеличенията обем е доказателство, че София не изпълнява изискванията за оползотворяване на битовите отпадъци и че по тази причина на нея й се налага да гори голямата част от боклука си.

За лятно почистване догодина са предвидени 62,1 млн., от които 39,2 млн. ще струва почистването на улиците. Тези пари също ще отидат основно във фирмите, на които София възлага събирането и извозването на сметта.

Най-голямото перо в бюджета за чистота остава за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване - 88,4 млн. лв., като тук увеличението е с 3,2 млн. лв.

Още: Вълка отново прибира лъвски пай заради боклука в София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com