Повече пари за заплати в някои министерства

11205
Повече пари за заплати в някои министерства
Снимка: iStock

Бедните министерства и други държавни органи, в които средното заплащане на администрацията изостава, ще получат 251 млн. лв. за увеличаване на заплатите. Кои държавни органи колко да вземат ще реши правителството до края на март, но новите възнаграждения ще влязат в сила със задна дата от 1 януари, пише в. "Сега".

Повече пари

Такива са окончателните текстове, гласувани в държавния бюджет за 2024 г. Тази година в бюджета залегна ръст на заплатите само в министерства, за които увеличението е гласувано през 2023 г., а парламентът задели целеви фонд от 352,85 млн. лв. за балансиране на съществуващи големи разлики в достигнатите нива на заплащане по отделните администрации. От този фонд близо 100 млн. лв. са целеви за заплатите в университетите, БАН и общинската администрация, а за разпределяне между бедни ведомства остават 250,7 млн. лв.

ОЩЕ: Държавата дава повече пари за заплати на социалните работници

Не е ясно каква методика ще бъде приложена за наваксване на разликите между нивата на заплащане в администрацията. В годишния доклад за състоянието на администрацията за 2022 г. за пореден път бе отчетено, че между нивата на заплащане за една и съща позиция има много големи разлики. Докладът обаче посочва само минимални и максимални нива на заплатите, които показват съществуването на диспропорции, без да предоставя данни за конкретни държавни органи.

На този фон интересни данни съдържа ежегодната публикация на Евростат за възнагражденията на държавните служители. Статистиката покрива само централната администрация, като не са включени служителите на системата за сигурност. От данните става ясно, че след извършени актуализации на заплатите в администрацията реалното им намаление след отчитане на инфлацията е спряло и постигнатият ръст през юли 2023 спрямо юли 2022 г. компенсира поскъпването на живота. Интересна е и сравнителната статистика спрямо останалите държавни служители, като по паритет на покупателна способност българските чиновници вземат най-ниското заплащане в ЕС. Данните обаче не отчитат допълнителните плащания към основната заплата, които в България не са малки. България е на дъното по ниво на заплащане и извън сектора на държавната администрация.

ОЩЕ: Вдигат заплатите в БДЖ с 20%, проблемите остават

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com