Правят отделен закон за ипотечните кредити

5173
Правят отделен закон за ипотечните кредити
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Според проектозакон за ипотечното кредитиране потребителят ще може да се откаже от ипотечния си кредит до 14 дни след подписването на договора. Законопроектът за жилищните кредити на потребителите бе приет на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Подготовката на закона се налага заради евроизискванията ипотечните кредити да бъдат регулирани в отделен закон. Сега кредитополучателите уреждат своите отношения с банките според разпоредбите на закона за потребителския кредит.

По-голяма част от текстовете идват от вече съществуващото законодателство, например текстът, който предвижда да няма наказателна такса за предсрочно погасяване на кредит след изтичането на една година от неговото договаряне, за чието неспазване има редица сигнали.

Затягат правилата за отпускане на ипотечни кредити

Критериите за отпускане на ипотечни кредити ще станат по-строги. Това предвижда проект на Закона за кредитите за недвижими имоти на пот...

Законопроектът променя ролята на кредитните консултанти. Според Тихомир Тошев това ще затрудни достъпа на хората от малките градове до кредитни посредници, които да ги консултират при получаване на заем. Изискването на евродирективата е за назначаване на т.нар. кредитни представители. Работата на кредитните посредници у нас е абсолютно безплатна за клиентите, припомни Тошев. В момента около 25% от бизнеса с ипотечното кредитиране минава през кредитните посредници, уточни той, цитиран от БНР.

Ипотечните кредити са по-нискорискови от потребителските. Сегментът на ипотеките бе водещ през последните години, докато кридитирането отбелязваше ръст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com