X
 
 

Празник на Националната гвардейска част

1863 0
Празник на Националната гвардейска част
Снимка: БГНЕС
Днес, 12 юли, Националната гвардейска част отбелязва своя празник.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е осъществен първият официален ескорт на български княз. Затова 12 юли е официален празник на Националната гвардейска част. През годините гвардейската структура се променя от конвой на княза, в ескадрон, полк, а след 1942 г. – дивизион. Днес в нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.

МО търси 32 гвардейци

Министерството на отбраната обяви процедура за провеждането на конкурс за назначаването на 32 военнослужещи за нуждите на Националнат...

През 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.

Никоя друга военна структура не е ангажирана така пряко при осъществяване на основните си функции с духовните аспекти на националната кауза, очертани в Концепцията за национална сигурност и Военната доктрина на Република България. Мисията на Националната гвардейска част е не само да представя воинските традиции и ритуали, но и да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване в името на съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.

В навечерието на най-големия военен празник – 6 май 2003 г., за пръв път пред българската общественост е представена тържествената церемония-спектакъл „Искра“. Спектакълът е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Ритуалът „Тържествена смяна на почетния караул пред Президентството“ за първи път е показан на 5 ноември 2003 г. Той утвърждава за пореден път впечатляващата визия и умения на гвардейците и поставя началото на нова традиция.

За 6 май има тържествена смяна на почетния караул пред Президентството (СНИМКИ)

Тържествено се смени почетният гвардейски караул пред Президентството за празника на армията. Това беше част от програмата за отбелязва...

Националната гвардейска част има свое знаме, печат, отличителен знак и униформа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...