Преброител ще посещава дома дори при електронна регистрация

12756
Преброител ще посещава дома дори при електронна регистрация
Снимка: iStock/Guliver

Преброител ще почука на вратата ни дори да сме попълнили преброителната анкета електронно, съобщи "Монитор". От Националния статистически институт поясниха, че след като се преброим електронно, трябва да запишем и уникалния код, генериран от системата на НСИ, доказващ, че сме се преброили електронно. 

Него го съобщаваме или даваме записан на листче на преброителите, които ще тръгнат из страната, за да извършат физическото преброяване на хората и домакинствата, неуспели да подадат информацията електронно. При преброяването през 2011 г. 42% от населението и 35% от жилищата се преброиха електронно.

Топим се с 50-60 000 на година, точно колко ще покаже преброяването

"Очакваме, че сме намалели. Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е че с около 50-60 000 на година се стопя...

"Преброяването ще става с регистрация. Достатъчно е само един човек от домакинството да се регистрира. С нея ще може да подаде данни за жилището, в което живее, и за всички лица в него. Самата регистрация става с валиден български документ за самоличност“, обясни Магдалена Костова, директор „Демографска и социална политика“ в Националния статистически институт. „Няма значение дали става дума за лична карта, шофьорска книжка, капитански или международен паспорт. Данните от личните документи не се съхраняват в НСИ, а нашата система прави директна връзка с масивите на МВР и проверява дали има такова лице. Няма нужда да се сканират документите. Също трябва да се добави ЕГН и валиден адрес на електронна поща, на която ще се получи потвърждение за регистрацията и линк за достъп до системата. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби, например един човек да преброи много други лица. За нас е важно да идентифицираме лицето, което се регистрира“, допълни Костова. По думите й попълването на декларацията за преброяването ще бъде достъпно за всякакви устройства, както на обикновени компютри и лаптопи, така също и на телефони и таблети. Тя уточни, че системата, чрез която гражданите ще могат да се преброят електронно, ще бъде отворена в 00:00 часа на 22 януари и ще работи до 30 януари.

Така на практика преброяването, насрочено за догодина, ще протече на 2 етапа. Първият ще започне на 22 януари електронно и ще завърши на 31 януари. От 1 до 15 февруари ще тръгнат преброителите и те ще преброят лицата, неуспели да подадат данните си електронно. През този период преброителите ще могат да посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя, като преди това задължително трябва да се идентифицират със служебна карта. Преброителите ще бъдат снабдени с предпазни средства - маски и дезинфектанти. Ще бъдат обучени и как трябва да контактуват с гражданите и да спазват социална дистанция.

Над 80 са въпросите в основната анкетна карта за преброяването, с която бе направено и пробното преброяване в края на април 2020-та. 13 от тях касаят адреса на домакинството, като последния е за ID идентификатора на жилището. Други 8 въпроса касаят вида на сградата, която обитават хората и какво има в нея. 24 са въпросите, касаещи жилището, където се намира домакинството. Тук най-пространен е предпоследният въпрос, касаещ вида на отопление - от централно парно, ток, дърва и въглища до слънчева енергия, като има и точка „друго“, каквото и да значи това. В тази част на анкетната карта са и въпросите за комуникационната свързаност на домакинството, като напр. телефони, интернет, вид телевизия. Последният въпрос е дали е осигурен адаптиран достъп до жилището за хората с увреждания.

Доста по-малко - само 5, са питанията в раздел „Домакинства“, където основната искана информация е кой живее в имота. Най-много цели 33 са въпросите в раздел „Население“. Там освен половата принадлежност, датата на раждане, гражданството има въпроси и за етническата принадлежност и майчин език. В последните 2 точки за националността и езика има пункт, където пише, че анкетираният не може да ги определи. В този раздел се дава информация и за религиозната принадлежност и степента на образование.

Търсят се 23 000 преброители и 6 000 контрольори за Националното преброяване

От 15 септември започва набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com