Предложение: ЕС да номинира България за Нобелова награда за мир заради спасяването на евреите

16324
Предложение: ЕС да номинира България за Нобелова награда за мир заради спасяването на евреите

"Като носител на Нобеловата награда за мир за тази година, по нобеловите правилници Европейският съюз от догодина вече ще има легитимното право да номинира хора и институции за престижната награда и България трябва да се възползва от това", каза в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси.

"Догодина се навършват 70 години от спасяването на българските евреи и Европейският съюз би могъл да номинира България за Нобелова награда заради спасяването на българските евреи през Втората световна война. Смятам, че това ще бъде жест, който България заслужава, който човечеството заслужава, и още един път ще припомни, че гражданско общество може да има във всякакви, включително в най-трудни в международно и национално отношение времена", допълни Паси, като подчерта, че българските институции имат достатъчно опит и капацитет, за да придвижат една подобна номинация в рамките на ЕС.

Нобеловата награда е стимул за ЕС

Връчването на Нобеловата награда за мир на ЕС не беше прието еднозначно. Но ЕС, който не преживява най-добрите си времена, получи нов ...

Израелският политически елит засвидетелства своята благодарност и уважение към България по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Тел Авив по-рано тази година.

"Отношенията между България и Израел, между българския и еврейския народ са силни, здрави и имат дълбоки основи. В Израел има преуспяваща общност от български евреи. Щастлив съм, че много мои приятели са част от нея и мисля, че тази дружба между нашите народи е подлагана на изпитания в най-мрачните епохи от човешката история: по време на Втората световна война с безпрецедентната постъпка на българските граждани, които спасиха своите евреи по време, когато други бездействаха. Мисля, че за това българският народ заслужава почит и уважение и ние никога няма да го забравим!", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Вашето посещение ме разчувства силно. Първо, защото в България бяха спасени 50 хиляди евреи, и никой няма да забрави това", заяви пък президентът на Израел Шимон Перес.

През 1942г. в Германия е изработен план за така нареченото „окончателно решение” на еврейския въпрос в цяла Европа. Срещу името на България е внесена цифрата 48 хил. евреи, които следва да бъдат депортирани в лагерите на смъртта. Въпреки че антисемитизмът е непозната за българското общество болест, все пак у нас започва да действа Закона за защита на нацията, а под германски натиск, тормозът срещу българските граждани от еврейски произход значително се засилва. Но, когато през пролетта на 1943 г. става ясно, че българските евреи наистина ще бъдат депортирани, става нещо нечувано. В защита на евреите се надигат политици, общественици, интелектуалци, висшето духовенство и обикновените хора, а ролята на цар Борис ІІІ-ти за щастливия изход е решаваща. Спасяването на българските евреи е от онези събития, които в нечовешки години запазиха човешкия облик на света.

Бунт в Норвегия срещу Нобела на ЕС

Противниците на присъждането на Нобелова награда за мир на Европейския съюз направиха факелно шествие в Осло в неделя вечерта, предаде ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com