Председателят на СЕМ не убеди, че иска промяна и озаптяване на синдрома "Сидеров"

2627
Председателят на СЕМ не убеди, че иска промяна и озаптяване на синдрома "Сидеров"
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) не намира, че предаването "Референдум" е нарушило закона в случая с Волен Сидеров. Това заяви категорично председателят на СЕМ София Владимирова.

На изричен въпрос трябва ли да има тогава промяна на правилата, Владимирова не отговори категорична – според нея "вероятно" трябва да има промяна, обаче не можело със закон да се урегулира доброто поведение. След като сме се съгласили да спазваме някакви правила чрез изрично споразумение, трябва да го правим, за да запазим добрия тон, обобщи тя. Попитана отново дали следва да има законова промяна за защита на медиите и журналистите от такова поведение, отговорът беше "очевидно е или поне да започне разговор какво е мястото на обществените медии".

На изричен въпрос на БНТ какво може да направи СЕМ, председателят на регулатора отговори, че вече е пратен сигнал до ЦИК и е пусната декларация в подкрепа на работещите в националната телевизия. Владимирова уточни, че СЕМ няма правомощия "да ангажира отговорност" от гостите на БНТ.

ЦИК глобява Волен Сидеров заради поведението му в "Референдум"

Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение на правилата на предизборната кампания от страна на Волен Сидеров в предаванет...

"Езикът на омразата е недопустим по всички международни стандарти. Не следва това да е тонът в една предизборна кампания. Ако езикът на омразата се превърне в норма, какъв пример даваме, на какво учим децата си", попита Владимирова. Тя беше категорична, че предизборната кампания не е време за обиди, а за предложения.

Същевременно председателят на СЕМ настоя да бъдат обсъдени възможностите за финансирането на БНТ. "Трябва да има обществен дебат, за да са ясни механизмите, по които се стига до едно или друго решение", уточни тя. И добави, че Фонд "Радио и телевизия" така и не работи до момента. Именно "заработването му" беше основна теза в концепцията на сегашния генерален директор Емил Кошлуков, която той представи в конкурса за нов ръководител на БНТ.

За финал Владимирова обясни, че до момента предизборната кампания е доста спокойна и нямало "струпване на нарушения".

Междувременно социалният антрополог Харалан Александров, който е член на Обществения съвет на БНТ, смята, че Волен Сидеров е най-добър именно в типа поведение, което активизира най-крайните елементи в обществото. Пред Нова телевизия Александров каза, че Сидеров реално е "заложник" в политически смисъл на думата – за да има рейтинг и да печели, той трябва да се държи така, както го стори в "Референдум". Социалният антрополог обаче подчерта, че следва Сидеров да плати политическата цена за поведението си.

АЕЖ защити екипа на „Референдум“

„Асоциацията на европейските журналисти – България изразява солидарност с екипа на предаването “Референдум” и ж...

Според Александров няма никакво съмнение, че това поведение на Сидеров е рационално, когато има електорална криза. Аз не споделям неговите възгледи, но не могат да не бъдат признати качествата му. Александров посочи, че много ясно и категорично се поставя въпросът за границите на допустимото поведение. Трябва да бъде даден много ясен отпор. Добре че премиерът има здрави нерви, отбеляза експертът относно търпението на управляващите по отношение на Сидеров.

"Управляващата коалиция се опитва с един смокинов лист да излезе от тази ситуация – такъв сигнал се дава на обществото с този начин на разсъждение", коментира журналистката Валерия Велева и добави, че "политиците толерират такова поведение", но лидерът на "Атака" ще продължи да се държи по този начин. "Той няма да получи този резултат, който очаква с това поведение", каза Велева, а Александров не се съгласи и изрази позиция, че Сидеров ще вдигне резултата си на местните избори. Припомняме, че той е кандидат за кмет на София. "Ще има кой да представлява", увери Александров. "Другите хора, които не приемат това поведение, да бъдат малко по-активни", призова Велева.

По думите на Велева ръководството на БНТ е трябвало да спре предаването още на десетата минута. Велева смята и че останалите политици е трябвало да напуснат студиото.

Припомнете си с ВИДЕО как се държа Сидеров в едно от най-престижните телевизионни публицистични предавания!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com