Председателстващият ВСС за атаките срещу Гешев: Съдебната система не винаги е долюбвана

2483
Председателстващият ВСС за атаките срещу Гешев: Съдебната система не винаги е долюбвана
Снимка: БГНЕС

Съдебната система невинаги е била долюбвана. Така представляващият Боян Магдалинчев коментира критиките отправени от Народното събрание към ВСС за процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Той добави, че съдебната система винаги е била толерантна и сдържана към другите три власти. Според Магдалинчев някои неща, казани от депутатите, звучали като закана и заплаха, че ако ВСС не правил някои неща, щели да видят какво ще стане.

Той би предпочел да се сезира КС и да отговори как ВСС да си взаимодейства с останалите институции. ВСС ще бъдат доволни, ако КС бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателна власт. Взаимното уважение и толерансът е пътят, по който трябва да се върви за в бъдеще и всеки да си изпълнява своите конституционни правомощия, настоя Магдалинчев.

Това, което е предвидено по Конституция трябва да се прилага, а ВСС ще направи всичко възможност и ще си използва всички правомощия по закон, уточни той.

Магдалинчев видя политическо и деструктивно поведение у Лозан Панов

Това, което цели този законопроект, ще се развие във времето. Политическите лидери в последния пленарен ден заявиха, че имат воля да пр...

Боян Магдалинчев уважава служебния правосъден министър Янаки Стоилов, като това, че внесъл едно предложение и не получил резултата не означава, че е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка. Когато се изразява едно становище към ВСС, че процедурата на министъра на правосъдието е близка до тази на импийчмнът и е процедура по целесъобразност на един от водещите фактори в тримата големи в съдебната система е много странно, каза Магдалинчев.

Той е на мнение, че с лека ръка щяло да се каже, че по целесъобразност трябвало да се освободи еди кой си. По думите на Магдалинчев по време на разглеждането на сигнала за освобождаване на обвинител номер едно се получил един сериозен дебат, но това, че не се случило това, което министърът на правосъдието очаквал не означава, че решенията на ВСС не са правилни или целесъобразни. С цялото си уважение, ние настояваме за поддържане толерантност и взаимно уважение, призова Магдалинчев.

Необходимо е и такова уважение от страна на другите власти, призова Магдалинчев.

Ние сме професионалисти с история, която не би следвало да се пренебрегне, каза от своя страна Виктория Имова и би приела като лична обида, че от НС се говори за членовете на ВСС като за хора, които са с недостатъчна или съмнителна професионална компетентност.

Ние сме възпитани и нашето човешко мислене е насочено към изпълнението на функциите ни. За Имова е странно мисленето на политиците и приела като лична обида твърдения, че „членовете на ВСС не поеха въжето, което им се подаде от министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи, за да се спасят“. „Това е ужасна обида“, изтъкна Имова.

Заместник на Гешев го брани – с интересни думи за незаконните арести в президентството

Не, това не е гласуване за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Това заяви Даниела Машева, заместник на главния прокурор ...

По думите ѝ важното е да се гарантира и осигури правната сигурност за всички, иначе се отива към беззаконие, хаос, реваншизъм и непознати действия в демократичната история. Аргументите в дебата за сигнала за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев са изцяло юридически, каза още тя.

„В момента процедурата се превърна в произвол, защото срокове не бяха зачетени като едно от гаранциите. Не може като демоклев меч да виси едно обвинение, а трябва да има разписани процедури както за срок, така и за реда, по който ще се осъществи самата процедура, за да се гарантира правовия ред“, категорична бе Имова.

Законът за СРС-та не може да бъде специален закон. За това Имова съжалява, че не може да се твърди, че един устройствен закон, който определя лицата, които имат право да искат от съда разрешенията за СРС-та и урежда технологията за тяхното използване, да бъде специален спрямо НПК.

Не може да се търси отговорност на магистратите, че действат спрямо законите, подчерта Имова.

Тя посочи, че народни представители да се намесват с неюридически аргументи в работата на ВСС е недопустимо. Имова призова бъдещите парламентаристи да уважават съдиите, прокурорите и следователите. Тя настоя за по-голямо институционално уважение между властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com