Представят темите табу в печатните медии

11012
Представят темите табу в печатните медии

Резултатите от проект "Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг" ще бъдат представени днес, съобщиха от Института за модерна политика и от Фондация за свобода "Фридрих Науман".

"Преди няколко месеца представихме междинните резултати от едноименния наш изследователски проект. Стотина експерти: от НПО, медийни изследователи, политолози, юристи, журналисти и др., номинираха по пет важни общественозначими теми, които според тях през 2011 г. са били табуирани /силно подценени в печатните медии ("Телеграф", "Монитор", "Стандарт", "Новинар", "Труд", "24 часа", "Сега", Дневник", "Капитал", "168 часа)", заявиха организаторите.

"За всяка една от темите трябваше да има надежден източник на информация: публикация в онлайн медия, бюлетин, пресрилийз или др. След номинациите темите бяха окрупнени на 55, а работна група от представители на Института за модерна политика и Фондация "Фридрих Науман" селектира 22 от тях, за които считаме, че гражданите имат право и трябва да бъдат информирани.

На втория етап от проучването екип от седем студенти и двама преподаватели от СУ извърши мониторинг на всички броеве на изданията за м.г. и контент анализ на неголемия брой кодирани публикации, за да установи до каква степен се потвърждават или отхвърлят първоначалните предположения на експертите. Резултатите показват, че като цяло 16 от темите са табуирани, респ. силно подценени. Шест теми се оказаха по-добре представени от очакванията ни, макар че по отношение на качеството на журналистическата работа има да се желае още много", разкриха още от Института за модерна политика и фондация за свобода "Фридрих Науман".

Редактор: Петър Проданов

Еритрея е най-цензурираната страна в света

Еритрея задмина Северна Корея и се наложи като най-цензурираната държава в света, като на третото и четвъртото място вече се нареждат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com