Предстоят обществените поръчки за проектиране и изграждане на АМ "Струма" през дефилето

2284
Предстоят обществените поръчки за проектиране и изграждане на АМ "Струма" през дефилето
Снимка: БГНЕС

Предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за проектиране, строителство и за надзор на най-сложния участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, каза инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред БНТ.

Той припомни, че на 23 май Върховният административен съд е отхвърлил постъпилите жалби, с което е потвърдил Доклада за оценка на въздействието на околната среда и предложения източен вариант на трасе на магистралата. Изграждането на другите другите две отсечки от АМ „Струма“ – от Кресна до Сандански и между Благоевград и Крупник, е в график. През октомври с близо половин година предсрочно ще бъде пуснат участъкът между Кресна до Сандански, каза инж. Глосов.

Комитетът за спасяване на разкопките с оптимизъм: Изместването на АМ "Струма" ще е евтино и бързо

Максимум 4.5 млн. евро ще струва преместването трасето на автомагистрала "Струма", за да бъдат запазени разкопките по трасето й край ...

До 20 юли т. г. археолозите, които обследват трасето на лот 3.1 на АМ „Струма“ в района на Покровник, трябва да приключат работата си и да се произнесат за откритите находки, посочи инж. Глосов. Изразеното досега от тях становище е, че ценните артефакти може да се изнесат встрани и изграждането на магистралата да продължи. В момента в участъка, в който се извършват проучвания, строителни работи няма, каза той.

Напредва и изграждането на участъка от АМ „Хемус“ между Ябланица и „Боаза“, което започна в края на март т. г. Досега са изпълнени над 20% от строителните работи. Предвиждаме до края на лятото на 2019 г. близо 10-километровата отсечка да бъде завършена, заяви инж. Глосов. Той съобщи още, че през август се предвижда да стартира и строителството на още една отсечката от „Хемус“ между пътен възел „Белокопитово“ и с. Буховци. Предстои оценяване на разработения технически проект, издаване на разрешението за строеж и започване на същинските строителни дейности.

По повод ремонтите на съоръженията на старите участъци от АМ „Хемус“, които не са обновявани от построяването им преди повече от 30-35 години, инж. Глосов посочи, че те са наложителни, за да се осигури безопасността на движението. Зимата е невъзможно да се работи на виадуктите. В тежко състояние са и някои от елементите им са в предаварийно състояние. В момента пътуващите по магистралата не виждат работници и техника в района на виадукт „Коренишки дол“ и при „Витиня“, но на тях се работи много сериозно по колоните на съоръженията, т. нар. долно строене, каза инж. Глосов.

Той обясни, че движението по мостовете е спряно, за да се осигури безопасността и на пътуващите, и на работещите екипи. Инж. Глосов посочи, че шофьорите, които желаят да избегнат участъка в ремонт на АМ „Хемус“ и пътуват към Враца, Монтана и Видин, могат да ползват пътя през Искърското дефиле, където няма ремонтни дейности. За облекчаване на лекотоварния трафик по авгомагистралата товарните камиони над 12 тона се пренасочват при пътен възел „Витинска река“ на АМ „Хемус“ по обходен маршрут по първокласния път I-1 София - Ботевград. До края на месеца се очаква да приключат ремонтните работи и в участъка между Шумен и Варна на АМ „Хемус“, за да не се затруднява трафикът през активния туристически сезон. Във Варненска област се работи на два участъка - общо 10 км.

През 2024 г. АМ "Хемус" трябва да е готова, пускат новия лот на "Струма" 8 месеца предсрочно

С много добра организация е напълно реалистично в края на 2024 г. да имаме изцяло завършена автомагистрала „Хемус“. Това ка...

През следващата седмица завършва и ремонтът на 22-километровия участък в отсечката Пловдив – Чирпан на АМ „Тракия“. В момента на трисменен режим се работи в платното за София, каза инж. Глосов и допълни, че този участък е в експлоатация от 1995 г. и досега не е ремонтиран. За повишаване на безопасността в средната разделителна ивица в участъка от 134-ти км до 156-ти км на АМ „Тракия“ се поставя двойна ограничителна система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com