Предвижда се затвор за работодател при смъртен случай на работник без договор

4842
Предвижда се затвор за работодател при смъртен случай на работник без договор
Снимка: БГНЕС

Подготвят изменения в Наказателния кодекс, които са разработени от социалното и правосъдното министерство. Те предвиждат затвор за работодател при смъртен случай на работник, нает без трудов договор. Това заяви днес пред bTV социалният министър Ивайло Калфин.

Калфин коментира промените по повод смъртта на четирима работници без договори при срутването на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" край Варна.

Калоян Паргов: Калфин се дразни заради изхвърлянето му с пенсиите

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е раздразнен от собственото си изхвърляне по отношение на пенсион...

Тази сутрин социалния министър коментира още, че всички са съгласни, че ако не пипнем нищо, няма да може да увеличим пенсиите.

Предложението на социалното министерство е възрастта за пенсиониране в сектор "Отбрана и сигурност" да бъде 52 години и 10 месеца. След това този праг да се увеличава с по 2 месеца годишно докато достигне 55 години.

Според председателя на синдикат "Отбрана" към КТ" Подкрепа" Тодор Воденов възрастта за пенсиониране всички, работещи първа категория труд трябва да бъде изравнена.

"Смятам, че годините, които се предлагат трябва да останат като размер. Прави впечатлени, обаче, че за останалите работещи първа категория труд възрастта е 57 години, а за другите - по чл.69 от Кодекса за социално осигуряване е 55 години. Според нас възрастта трябва да бъде изравнена", каза Воденов пред БНР.

Калфин: Равнопоставеността между половете ще се включи във всички политики

Равнопоставеността между половете ще бъде включена във всички държавни политики, съобщи в Правец вицепремиерът и министър на труда и со...

По думите му ще трябва да се намери компромис, така че да бъдат доволни хората, които служат в българската армия, в Министерството на отбраната, в МВР и в другите ведомства. "В самия принцип на осигуряването тези правила са записани... Има брожение, никой не иска да му бъркат в джоба", призна синдикалистът.

Според Воденов трябва да се разграничи администрацията от останалите работещите при опасни уславия на труд, като това може да стане и с оценка на риска на работното място.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com