Прекланяме се пред паметта на загиналите за свободна България лекари, фелдшери, самаряни

3088
Прекланяме се пред паметта на загиналите за свободна България лекари, фелдшери, самаряни

На 2 март Българският Червен кръст организира традиционното поклонение пред Докторския паметник в София във връзка със 138-годишнината от Освобождението на България.

Свещенослужители от храма “Свети Николай” (Руската църква) ще отслужат панихида в памет на загиналите, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част ще отдадат военни почести.

Червеният кръст призова правителствата да изпълнят задълженията си към мигрантите

Съвсем естествено е в този момент фокусът на световното внимание и международната солидарност да са насочени към жертвите на разрушит...

На поклонението са поканени посланиците на Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Финландия и др., държавни ръководители, представители на сдружения и неправителствени организации, граждани и гости на София. Церемонията е благодарност и почит към паметта на загиналите за Освобождението на България лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи.

Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.

Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 души, т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот д-р Константин Везенков.

Червеният кръст: Най-малко 4 месеца са нужни за справяне с еболата

Най-малко четири месеца ще са необходими за овладяването на епидемията от ебола, дори да бъдат взети всички необходими мерки, съобщи ...

На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество