Превозвачи и туроператори искат да се разрешат автобусните екскурзии

4761
Превозвачи и туроператори искат да се разрешат автобусните екскурзии
Снимка: БГНЕС

Превозвачи и туроператори предлагат от 1 март автобусните екскурзии в страната да бъдат разрешени при предварително определени правила за пътуване.

В писмо до Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения двете организации - Национално сдружение случаен превоз и Българска регионална туристическа камара поискаха точни и ясни отговори на два въпроса: Чартърите организирани от туроператори посредством сключването на договор за организирано пътуване в което са включени транспорт и хотелско настаняване разрешени или забранени са? Еднодневните екскурзии в страната, които според Закона за туризма не са организирани мероприятия забранени ли са или разрешени?

Туроператор: Забраната за организиране на туристически пътувания се нарушава

Туроператор сигнализира пред БНР, че забраната за организиране на туристически пътувания се нарушава. Така например Занзибар се оказва ...

Повод за тяхната реакция е разпространилата се традиция за провеждане на екскурзии до Занзибар и двусмислените отговори на министрите ,че пътуванията са разрешени за индивидуални пътувания. По този начин индивидуалните пътувания до Занзибар се превърнаха в масови организирани пътувания до острова рекламирани по всички медии и социални мрежи. Според дефиницията: Чартърният полет е директен полет, който се осъществява до атрактивни дестинации, до които няма целогодишно директни полети. Всички седалки в самолета са предварително заплатени от туроператор или корпоративен клиент, който наема самолета от дадена авиокомпания. Следователно ако бъде осигурено хотелско настаняване в комбинация с чартъра пътуването според Закона за туризма се превръща в организирано пътуване, уточняват БРТК и НССП.

Неясния от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различни не туристически организации. От БРТК и НССП отбелязват, че според допълнителните разпоредби на Закона за туризма „туристически пакети и свързани туристически услуги, обхващащи период, по кратък от 24 часа“ не са организирани пътувания и така погледнато за тях ограниченията не важат, но е факт че еднодневните пътувания се организират.

Търпимостта на туроператорите и туристическите автобусни превозвачи е изчерпана и те се обръщат с искане към трите министерства с ясно разяснение на поставените въпроси.

Според БРТК и НССП е крайно наложително автобусните екскурзии да бъдат разрешени от 01.03.2021. при разписани правила като се аргументират с факта, че 10-часов полет в затворено помещение /самолет/ не може да се сравнява с неколкочасово пътуване в автобус в страната.

Туристическият бранш: Задължителни PCR тестове ще доведат до крах на зимния туризъм

Въвеждането на задължителен PCR тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни ще доведе до крах на зимния тури...

Двете организации отчитат добрата епидемиологична обстановка в страната и протичащата ваксинация и считат, че при определени ясни правила за пътуване организираните автобусни екскурзии в страната не само ще подпомогнат сектора, но и ще допринесат за подобряване на здравословното и психическо състояние на населението. Дори и на слаби обороти секторът ще заработи в симбиоза, туроператори, хотелиери и транспортни фирми и ще донесе добавена стойност в и без това тежката ситуация в страната.

Слоганът на 2021 г. на Министерство по туризъм е „България на 4 сезона“, но при слаб зимен, провален пролетен, неясен летен и далечен есенен сезон девизът губи своя смисъл, подчертават БРТК и НССП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com