Приключи вторият тур от изборния ден във ВСС

1857
Приключи вторият тур от изборния ден във ВСС
Снимка: БГНЕС

Точно в 18.00 часа Виктор Малинов – председател на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС и завеждащ отдел „Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура, обяви края на втория тур от изборния ден.

Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите достигна 77,18 %.

Повторно гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите

Към 16.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 69,86 %, съобщиха ...

В края на изборния ден своя вот дадоха кандидатите за членове на ВСС Пламен Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник, Евгени Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура и Мери Десюва Найденова – прокурор във Върховна административна прокуратура.

Започна преброяването на хартиените бюлетини от Секционна избирателна комисия № 1. Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на Избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК 1.

Чрез информационната система ще се сумира общият резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиените бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Прокурорската колегия от квотата на прокурорите, както и броят на гласовете, с които е избран всеки.

За избрани се считат Пламен Найденов - 485 гласа, Георги Кузманов с 481, Даниела Машева с 445. Ясенка Шигарминова и Огнян Дамянов имат по 440 гласа. Така за това кой от двамата ще бъде четвъртият член от прокурорите ще определи жребий. Той ще се състои утре в сградата на ВСС.

Прокурорите не успяха да изберат свои представители за ВСС

Нито един от кандидатите не получи повече от половината от действителните гласове на днешното гласуване на Общото събрание на прокурори...

Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с мнозинство повече от половината действителни гласове, за избрани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com