Призиви за гражданско неподчинение заради поскъпването на билетчето

693
Призиви за гражданско неподчинение заради поскъпването на билетчето
Снимка: Actualno.com

Обществено сдружение обяви в социалните мрежи, че започва кампания с мото ‪#‎НеФинансирамКрадци за гражданско неподчинение срещу поскъпването на билетите за градски транспорт в София.

В отворено писмо до кмета, Общинския съвет и Центъра за градска мобилност, „Движение Обществен натиск” пише: „с решението за увеличаване на цената на картата за еднократно пътуване и талоните за многократно пътуване на преференциална цена, Вие поехте политическата отговорност за лишаването на хиляди граждани и гости на столицата от достъпен транспорт”.

Радост за софиянци след по-скъпото билетче - безплатно паркиране в центъра

Има план за временно облекчаване на разходите за паркиране на столичани, пише днешният брой на „24 часа“. Към момента се ...

„Заявената цена от 1,64 лв. на пътуване е напълно неизяснена финансово, а справка в регистъра на Евростат показва, че данни за пътуващите с еднократен билет в публичния транспорт НЕ СЕ СЪБИРАТ, тоест, цитираното от г-жа Фандъкова по медиите число „15%” в България и „10%” в Германия най-вероятно не отговарят на истината”, се казва още в писмото.

От движението поясняват, че неподчинението ще се изразява в пътуване с автобуси, тролеи, трамваи и влакове на Центъра за градска мобилност, и провеждане на информационна кампания за пътниците в тях.

„Тези действия ще се извършват от лица без превозен документ, и те ще отказват да заплащат съответната глоба като акт на ПОЛИТИЧЕСКО несъгласие с ПОЛИТИЧЕСКОТО Ви действие. Акциите ни ще бъдат заснемани и отразявани от нашите медийни партньори”, пишат недоволните граждани.

Участниците в кампанията ще бъдат разпознаваеми по притежаването на информационни материали на кампанията, съдържащи хаштага „#НеФинансирамКрадци”, както и банкноти с номинал от 1,60 лв.

По-скъпият билет за градски транспорт в София - само върхът на айсберга

Сключването на осемгодишен договор за възлагане на двуцифрено число автобусни линии от градския транспорт на София на частната фирма &b...

Кампанията започва в петък и ще продължи до отмяната на решението за поскъпване на билетите, заявяват организаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...