Продължава разпродажбата на активи на ОЦК в Кърджали

4736
Продължава разпродажбата на активи на ОЦК в Кърджали

Общо 6 са обявените за днес процедури по публичната продан на активи на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, които стартират в 9 ч. в местната Съдебна палата, предаде БГНЕС.

С парите от продажбите на ипотекирания изцяло металургичен завод Първа инвестиционна банка /ПИБ/ трябва да си върне близо 5,5 милиона лева, които няма да покрият дълговете на собственика Валентин Захариев към институцията. Такъв е общият размер на обявените първоначални цени на 40 промишлени сгради, 67 движими имущества и етаж, в който се помещава редакцията на регионален всекидневник.

Днес "на тезгяха" на съдебния изпълнител Росен Сираков ще бъдат предложени 36 имота от производствената площадка. На първия търг кандидатите ще могат да наддават за недвижим имот с площ на парцела 45 000 кв. м с 5 промишлени сгради върху него при първоначална цена 1 538 153 лв. Продажбата е по иска на фирма "Интерлийз" ЕАД.

На втория търг ще се продават 35 помещения от заводските цехове с обща начална цена в размер на 1 486 412 лв. Искът е от ПИБ. Останалите 3 продажби са на 67 движими имущества на обща стойност 2 052 023 лв. Сред тях са компресори, цистерни, помпи, стругове, кранове, локомотив и принтери. Така общата сума на търгуваните части на закъсалото предприятие става 5 076 588 лв.

Продават се и офисите на редакцията на най-стария вестник в Кърджали "Нов живот". Те се намират на последния етаж в сграда в градския център. Първоначалната цена на 12-те стаи, сервизния възел и дългия коридор е 395 691 лв. Публичната продан е по изпълнителния лист на софийската фирма "Брентаг България" ЕООД.

На 14 септември т.г. се състоя първият търг, на който за минути цинковият завод премина в ръцете на "Хармони 2012" срещу 8,6 млн. лв. Дни по-късно и преди изтичането на 7-дневния срок офшорката внесе парите по специалната сметка. За тази фирма се твърди, че е свързана с ПИБ. Завчера нейни представители се срещнаха в Кърджали с областния управител Иванка Таушанова и декларираха готовност до месец да обявят срока за рестарта на цинковото производство.

Редактор: Десислава Ушатова

До месец ще има яснота за рестарта на ОЦК - Кърджали

До месец ще стане ясно кога отново ще бъде пуснат в експлоатация Оловно-цинковият комбинат в Кърджали, след като новите собственици "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com