Проектът „Черноморски птици" обединява България, Румъния, Турция и Гърция

26817
Проектът „Черноморски птици" обединява България, Румъния, Турция и Гърция
Снимка: БГНЕС

Проектът „Подготовка за идентифициране на морски Орнитологично важни места (ОВМ) по южното крайбрежие на Черно море” или нарична по-кратко „Черноморски птици" е нова международна инициатива, която обединява България, Румъния, Турция и Гърция за проучване на морските птици в Черно море.

Проектът се изпълнява от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Стойността му е 240 000 евро , а продължителнсотта е 24 месеца- от 16.04.2012 до 16.04.2014. В рамките на проекта са били изследвани два вида птици в Черно море.

Шел се отказа да добива газ в Черно море

Англо-холандският гигант Шел (Shell) съобщи днес, че е прекратил преговорите с украинските власти и с американската група ЕксънМобил (E...

„За първи път тези четири държави обединяват усилията си в проучването на конкретно два вида птици в Черно море. Това са обикновеният буревестник и средният корморан. В резултат на проекта, който продължи две години, за първи път бяха направени проучвания от плавателен съд и проучвания от брега по международно призната и утвърдена методика. Тези проучвания бяха извършени на акваторията на четирите държави. Те донесоха много интересни данни и информация. В Бъглария беше наблюдавано вероятно гнездене на средния корморан край Бургас. Единствената до момента известна колония на средния корморан в България по северното Черноморие край нос Калиакра бяха преброени със значителна точност двойките птици, които гнездят в колонията, както и местата, които използват за хранене и за почивка”, разказа Анна Станева, координатор на международния проект, цитирана от Фокус.

Другият интересен вид в проекта, който е значително по-малко известен на хората, тъй като е много потаен вид птица, е обикновеният буревестник. Последният също е бил проучван основно от изследвания, правени от плавателен съд на няколко километра от брега.

„Тези проучвания ни донесоха интересната информация за поведението на птиците в отделните сезони, за техните числености. Успяхме да набележим няколко места по българското крайбрежие, където този вид птица се храни редовно и присъства в нашите териториални води’, каза още Станева.

По думите й, идеята на този проект, в който са били напрвени толкова много проучвания, е да се идентифицират бъдещи морски орнитологично важни места или това са морски защитени територии, каквито в Черно море до момента няма.

Проект за сеизмичността на Черно море беше представен във Варна

Проект за сеизмичността на Черно море беше представен във Варна, съобщи Агенция Фокус. Проектът е бил представен от координатора доц. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com