Проф. Мурджева: В нашето решение за ваксиниране няма натиск, защото даваме опции

4736
Проф. Мурджева: В нашето решение за ваксиниране няма натиск, защото даваме опции
Снимка: Actualno.com

Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат сертификат за ваксинация, отрицателен РCR тест, направен поне 72 часа преди лекциите и упражненията, или документ за преболедуван коронавирус, за да присъстват на практическите занятия по медицина.

Това потвърди за БНР ректорът на университета проф. Мариана Мурджева като поясни, че това е консенсусно решение на Ректорския съвет в присъствието на заместник-ректори и декани.

"В началото на всяка учебна година, чрез заповедите на ректорите на висшите училища, се маркира организацията на учебния процес. Така че такива заповеди се явяват абсолютна необходимост за старта на занятията", подчерта проф. Мурджева и уточни, че ръководството на Медицинския университет смята, че обучаващите се студенти в университетските болници трябва да имат ясен статут по отношение на Covid-19:

"Стотици студенти едновременно влизат в нашите университетски болници и ако ние нямаме ясна представа за техния статут по отношение на тази болест, няма да можем да си изясним риска от заразяване на пациенти, чрез които те се обучават. Студентите работят с болни хора, които са с висок риск за усложнения на фона на основните им заболявания".

Проф. Мариана Мурджева за смесването на ваксини: Това е един експеримент (ВИДЕО)

Това е един експеримент, за който все още нямаме научни доказателства. Така проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския универсти...

Преди дни обаче Ангел Калоянов, възпитаник на университета, написа в писмо до медиите, че подобно изискване от страна на ВУЗ-а е в противоречие с Конституцията. “Подобни заповеди са в разрез с Конституцията на Република България и противоречат на Закона за висшето образование за студенти и на Закона за средно образование за ученици. Независимо, че университетите имат някаква независимост, те нямат право да налагат подобни изисквания и да ограничават правото на учебен процес на своите студенти. Предвид факта, че същите си плащат редовно таксите за обучение и имат право на достъп до учебните зали", посочва той.

На това проф.Мурджева репликира следното: "Ние започваме учебната година с присъствени упражнения, голяма част от които се правят в клинични условия в болниците. Там лежат болни, в много клинични отделения се изисква, когато постъпват пациентите, да представят отрицателни антигенни тестове или PCR тестове и ние рискуваме, ако пуснем студенти, които не са защитени, да заразят същите тези болни. Има решения, които са взети и на национално ниво, в епидемична вълна сме, така че никой не може да отрече нито четвъртата вълна, нито че случаите нарастват, че сме в епидемична обстановка. За да запазим здравето на пациентите, както и на самите студенти, все пак се налага да се вземат някои противоепидемични мерки. Част от тези мерки са и това, което предлагаме."

Тя допълни и че има решения на университети в други държави, които налагат студентите да се ваксинират преди началото на учебната година: "В Илинойс, САЩ, в Бавария, Германия. В нашето решение за ваксиниране няма натиск, защото даваме опции".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...