Проф. Овчаров в атака срещу Петков заради РСМ: "Аматьорщината и импровизациите са недопустими"

2394
Проф. Овчаров в атака срещу Петков заради РСМ: "Аматьорщината и импровизациите са недопустими"
Снимка: БГНЕС

Национален кръг „За Македония“ се включи в атаката към правителството относно политиката към Северна Македония за начало на преговорите за членството ѝ в ЕС. Проф. Николай Овчаров и доц. Спас Ташев от БАН дадоха пресконференция, на която подкрепиха позицията на външния министър в оставка Теодора Генчовска и нарекоха „аматьорщина“ външната политика на Кирил Петков.

„Случилото се в Народното събрание на 15 юни 2022 г. при изслушването на министъра на външните работи г-жа Теодора Генчовска е поредното доказателство за непоследователната политика на правителството на г-н Кирил Петков във връзка със старта на преговорите на Северна Македония за приемането й в ЕС. И за провала на подобен тип политика, независимо от декларираните намерения. Аматьорщината и импровизациите са недопустими, когато става дума за външната ни политика, особено на тема „Македония”, която има и своите дълбоки проекции в самото българско общество“, заяви проф. Овчаров, цитирайки позицията на „За Македония“.

Българска делегация защити позицията ни за РСМ за езика и историята в ЕП

Българската позиция за Република Северна Македония беше чута в Европейския парламент, не срещахме възражения за историята и езика. Това...

„Макар заседанието на Народното събрание да бе обявено за открито с цел да не се изнесат засекретените данни, все пак стана ясно, че правителството е започнало отстъпление по ключови въпроси на позицията за Република Северна Македония. А също така – че се е водела двойна външна политика, като функциите на външен министър фактически са били незаконно иззети от премиера Кирил Петков и неговия „сив кардинал”, съветничката Весела Чернева“, твърдят историците.

„Нашите сънародници в Северна Македония и където и да било по света, не трябва да се превръщат в оръжие в междупартийните спорове и конюнктурни политически цели. Подчертаваме, че става дума за българите в РСМ, а не за някакво „малцинство”, както е било записано в замислените от правителството предложения. Припомняме, че България никога не е признавала българско „малцинство” в Република Северна Македония“, продължава позицията им.

Според тях буди „недоумение“ как не може да се формира официална българска позиция по отношение на официалния език на РСМ. „Това е изразено напълно ясно и пределно достъпно в изданието на БАН „За официалния език на РСМ“. Оттогава до днес българските езиковеди неизменно обясняват на широката общественост същността на т.нар. езиков спор, по отношение на който България е направила редица компромиси, приемайки битността на официалната норма в РСМ след 1944 г., когато е извършена прекодификация на книжовния български език в манастира „Прохор Пчински“.

Припомняме, че по време на изслушването в парламента Генчовска каза, че на 5 април 2022 г. външнополитическият съветник на премиера (б.а. - Весела Чернева) е изпратила свой проект на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието предполага ревизия на българската национална позиция. В него не фигурира позиция за македонския език. В него са обединени частични идеи на МВнР за прилагане на двустранния договор, без ясен механизъм в преговорната рамка, твърдеше външният министър в оставка. Тя обаче заяви, че не е споменавала никъде името на Кирил Петков.

Проф. Овчаров заплаши с невиждани протести, ако правителството се предаде пред РСМ

Ако българското правителство се огъне и предаде пред Република Северна Македония, ще има протести, каквито не са виждали. Никой не би д...

„Впоследствие се добави и нюанс, че има идея да се възприеме предложението, направено по време на португалското председателство. Документът от Португалия предлагаше РСМ „да признае, че македонският език е кодифициран през 1945 г.“ Дотук добре! Предложенията на португалското председателство обаче на практика предполагаха премахването на всякакви гаранции за изпълнението на договорености, което продължава да е проблем в отношенията на РС Македония с България и ЕС. Това не е разрешение на проблема, а имитация, за да бъде свалено ветото без никакви условия“, твърдят от Национален кръг „За Македония“.

Те призовават да се има предвид становището на БАН по повод официалния език на РСМ и да се спазва договорената формулировка за „официалните езици на двете страни – съгласно конституциите“ (присъстваща в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.).

„Основата на официалната норма и начинът, по който тя е кодифицирана и наложена изкуствено отгоре надолу, й дават статут на вариант, а не на отделен език. Това не пречи тя да изпълнява функцията на държавен език, език на образованието и литературата в Република Северна Македония. За целта е нужно обаче да се преодолеят рефлексиите от миналото. Младата държава Република Северна Македония има перспективата да се развива и да върви напред, стъпвайки на съзидателни дела, без да търси опора в някакво измислено и манипулирано минало“, твърдят историците.

Доц. Ташев даде примери с потъпкване на правата на македонските българи в РСМ, главно свързани със страха им да се идентифицират като българи при преброяването в западната ни съседка.

Наумовски: Ако българското правителство оцелее, има шанс за вдигане на ветото

Ако българското правителство оцелее, има шанс за вдигане на ветото. Това коментира политическият анализатор и бивш вицепремиер Васко На...

„Има много време пропуснато, но по-добре късно, отколкото никога. Националният кръг започна своята атака и няма да спре скоро“, каза в заключение проф. Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com