Проф. Здравко Райков: Пушачите трябва да осъзнаят, че тровят живота си

2089
Проф. Здравко Райков: Пушачите трябва да осъзнаят, че тровят живота си
Снимка: iStock/Guliver

Рекламният експерт проф. Здравко Райков, който написа няколко книги за здравето, коментира идеята на патриотите пушенето да бъде върнато в заведенията. 

"България е страната с най-болно население в Европа. На дъното сме по всички показатели. Една от причините е, че у нас се пуши ужасно много. Спомням си преди години, че Световната здравна организация (СЗО) прогнозираше четирикратно увеличение на раковите заболявания сред жените в България, а основната причина за това е, че те пушат. Аз наблюдавам младите хора, с които работя – студентите. Всяка една свободна минута голяма част от тях са с цигара в устата. Проблемът за България е по-остър, отколкото в някои други страни. Съществува разбира се и проблемът, че собственици на заведения страдат от забраната за пушене в затворени помещения, защото намалява клиентелата. Но от друга страна това е частен проблем, а сериозният проблем, който би трябвало да занимава обществото като цяло е да се създаде среда на нетолерантност към хората, които пушат цигари. Казвам го в добрия смисъл. Това ще помогне на хората, които пушат, а след това и на останалите. Ако имаме някакви позитивни стъпки, не бива да се отказваме от тях", заяви Райков пред БГНЕС.

Ангелкова е против да се отменя забраната пушенето

Мога да изразя личното си мнение, непушач съм и съм абсолютно против да се отменя забраната пушенето, особено в местата за хранене. Т...

"Един непушач трябва да стои минимум на шест метра от човек, който пуши, за да не бъде увреден от цигарения дим, а това трудно би могло да се осигури в заведенията. Въпросът е, че трябва да се промени нагласата на хората. Те трябва да осъзнаят, че тютюнът е нещо, което трови живота им. Тютюнопушенето е слабост, която излиза твърде скъпо. Хората, които като мен не пушат, страдат от това нещо. Тези, които пушат заболяват, а пък от нашите здравни вноски Националната здравноосигурителна каса отделя ресурс, за оправяне на техните проблеми, които те сами са си създали. С едно изречение – трябва да се говори за това на децата, на младите хора. Трябва да се извършва профилактика. Медиите обръщат прекалено голямо внимание на пушачи, които определят забраната за пушене като нарушение на тяхното право и незачитане на избора им. Какво право и какъв избор, когато вредят на околните? Ако може да се капсулират в някаква пещера или някъде другаде и да си пушат на спокойствие. Но те пушат пред други хора, а дори и малки деца, затова проблемът не е съвсем невинен, както може да изглежда на пръв поглед", каза още той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com