Прогноза: Заливат ни мигранти като съпрузи с уредени бракове

5165
Прогноза: Заливат ни мигранти като съпрузи с уредени бракове
Снимка: Getty Images/Guliver

Нови схеми за трафик на хора, нови схеми за експлоатация и нови уязвими групи, свързани и с мигрантската криза, бяха представени по време на кръгла маса на тема "Актуални форми и тенденции при трафика на хора", организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет.

Сключването на фиктивен брак с гражданин на европейска страна е един от начините, по който нередовни мигранти се опитват да легализират своя статут в европейски държави. От фиктивния брак по сметка до трафика, с цел сключване на принудителен брак, съществува една стъпка - принудата, посочи вицепремиерът Меглена Кунева, която откри конференцията, цитирана от News.bg.

Седем българи отиват на съд в Унгария за смъртта на 71 мигранти в камиона-ковчег

Унгарската полиция съобщи, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу седем българи и афганистанец след завършване на разследването на смър...

Интересен казус и нова тенденция представи шефката на Районната прокуратура в Оряхово - Гергана Кюркчийска.

Сключвани били граждански бракове, част от които принудителни - т. нар. фиктивни, а друга част били уредени бракове с бедни българки между 20-30 години от Северозападна България. Подбирани са момичета от ромски произход, тъй като за тях е обичай сключването на уредени бракове. Между 5 000 - 10 000 лв. е тарифата за сключване на такъв брак, като парите са били плащани на родителите на момичетата.

Българките се омъжвали за косовски албанци в Македония, тъй като процедурата по сключване на граждански брак там е по-облекчена. След това момичета имат задължението да последват съпрузите си, като голяма част от тях отива в Швейцария. Там са сексуално експлоатирани в публични домове или в сръбски механи в Швейцария.

Множество трудности съпътстват разследването, тъй като доказателства се събират в няколко държави. Касае се за организирани престъпни схеми и канали, които са действали от години.

Съществен проблем е и идентифицирането на жертвите на трафика. "Съпругите" не се самоопределят като жертви. Близките им също отказвали съдействие, защото косовските албанци ежемесечно превеждат издръжка и на роднините на булките си.

Бъчварова: Потретвани и подесетвани са опитите да се пресече границата

Към момента има 21 човека, които са релокирани, всичките са от Гърция. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по ...

По същата схема в Кипър, Македония и Гърция се сключвали и граждански бракове между циганки от България и мъже от афро-азиатски произход, отбелязва още News.bg.

"Това е нова тенденция за узаконяване на нелегалната миграция", коментира прокурор Кюркчийска.

Тя прогнозира, че в близките 5 години Европа ще бъде залята и няма да има законовата възможност да се експулсират тези лица, защото имат сключени бракове с лица от държава на ЕС.

Заради разликите в законодателствата на отделните държави и начините на квалифициране на това престъпление, няма точна статистика за броя на пострадалите. В изследване от 2011 г. на Националния съвет по младежките въпроси на Швеция е посочено, че 8500 младежи на територията на Европа не са встъпили доброволно в брак. Между 4 000 и 10 000 заявления за гражданство, основано на фиктивни бракове, приемат годишно службите във Великобритания.

Проучване в Ирландия докладва за 1697 сключени брака между европейски граждани и неевропейски граждани за периода ноември 2014 - юли 2015 г. Голяма част от тях носят елементи на трафик на хора с цел принудителен брак.

213 000 мигранти са пристигнали в Германия от началото на 2016

За първите девет месеца на тази година в Германия са пристигнали около 213 000 мигранти. В сравнение с 2015 г. мигрантският поток същес...

През последните няколко години трафикът на хора с цел принудителен брак става разпознаваем и у нас. За първите 6 месеца в администрацията на Комисията за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала, свързани със сключване на фиктивен брак. Сигналите засягат лица между 20-25 години, от групи с високи нива на безработица и бедност.

По данни на Евростат, представени от вицепремиера Меглена Кунева, за периода 2010-2012 г. са регистрирани 30 146 жертви на трафик. В близо 90% от случаите става въпрос за сексуална и трудова експлоатация. "Статистиката е плашеща, но цифрите не трябва да бъдат обезкуражаващи, а мобилизиращи", коментира Кунева.

По думите й на заден план остава информацията и работата по другите две форми на трафик - с цел принудителни бракове и с цел продажба на органи. Според Кунева е важно да не ги пренебрегваме заради предизвикателствата, пред които Европа се изправя в рамките на едно десетилетие - икономическата криза и миграционната.

Миграционната и икономическата кризи засилват и трафика с цел отнемане на органи. 600 млн. до 1,6 млрд. годишно е печалбата от тази дейност. България не попада в "черния" списък на държавите донори.

Сексуалната експлоатация е най-разпространената форма на трафик в глобален, европейски и национален мащаб. 70% от пострадалите в Европа са жертва на сексуална експлоатация.

Протест в Самоков срещу създаването на бежански център в града

Граждани на Самоков протестират в центъра на града. Хората са обезпокоени от факта, че са оглеждани стари казарми за бежански център. ...

5% от жертвите на сексуална експлоатация са мъже. В България 10 мъже и момчета годишно стават обект на сексуална експлоатация, сочат данните на прокуратурата. Проблемът за сексуалната експлоатация на мъже обаче е тема-табу и е възможно делът на засегнатите лица да е значително по-голям.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com