Прокуратурата опроверга Ненчев за осъдените военни

11027
Прокуратурата опроверга Ненчев за осъдените военни
Снимка: БГНЕС

През 2014 г. са повдигнати обвинения на 157 военнослужещи, на съд са предадени 129, а броят на осъдените е 98. Това съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

По повод изявления на министъра на отбраната, направени на заседанието на Министерски съвет вчера (17.06.2015 г.) и разпространени в медиите, пресцентърът на прокуратурата припомни думите на министър Николай Ненчев: "Повдигнати са 2400 обвинения към офицери и войници за последната година. Само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени. Тоест, ние ангажираме тези хора в един процес под непрекъснат стрес." Ненчев заяви това, визирайки факта, че само обвинение е достатъчно да изкара военен от системата и дори съдът да го оневини, той вече не може да се върне обратно. Военният министър посочи като източник на информацията си "генерал Боцев".

През 2014 г. са повдигнати обвинения на 157 военнослужещи, на съд са предадени 129, а броят на осъдените е 98, подчертават от държавното обвинение.

От прокуратурата съобщиха също, че пресцентърът им е готов да предостави публично всички необходими данни за работата на органите на Военната прокуратура, както в интерес на обществената информираност, така и в интерес на степента на лична информираност на Николай Ненчев.

Това е вторият път за тази седмица, при който прокуратурата се налага да дава информация след изказване на военния министър. Тази седмица от държавното обвинение изпратиха съобщение до медиите, за да обяснят, че сигналът, след който е образувано досъдебното производство срещу ген. Шивиков, не е анонимен. Дори и в изявление, публикувано на сайта на Министерството на отбраната на Николай Ненчев, се казва, че "…В Република България, в условията на демокрация и гражданско общество, е недопустимо да се вменява вина и да се отнема достъпа до класифицирана информация на военнослужещи в хода на предварително разследване срещу тях, базирано на анонимни доноси и сигнали".

Тогава, без да споменават министъра на отбраната, от прокуратурата заявиха, че наказателното производство не е започнало въз основа на сигнали /вкл. и анонимни/, отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба "Военна полиция" за установени нарушения - /използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на бригаден генерал Димитър Шивиков, за ремонт на лично жилище/. След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура – София е изискала от органите на военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство.

Досъдебното производство е било образувано на 01.04.2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства, на бриг. генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага. Законът за отбраната и въоръжените сили на България и законът за Военна полиция казват, че това е структура на пряко подчинение към министъра на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com