Прокуратурата: Освобождаване от наказателна отговорност за Ваньо Танов

11563
Прокуратурата: Освобождаване от наказателна отговорност за Ваньо Танов
Предлага се налагане на административно наказание глоба

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд предложение по реда на чл. 78А НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщиха от прокуратурата.

Софийска градска прокуратура е направила това на 17.02.2012 г. На Ваньо Танов е повдигнато и предявено обвинение за това, че 01.09.2011г., в гр. София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна - което е престъпление по чл. 359 ал.1 от НК. Приложението на чл.78а НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. или пробация, като обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

Припомняме, че прокуратурата обвини директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов заради това, че е издал държавна тайна по непредпазливост.

Делото срещу него се води в началото срещу неизвестен извършител, но по-късно се събират достатъчно данни, за да бъде обвинен. От 3 февруари Ваньо Танов е с мярка за неотклонение "подписка". Според обвинението Танов е станал причина за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост. В интервю на 1 септември той казал къде се съхраняват военновременните запаси. След сигнал от депутати на "Коалиция за България" прокуратурата прави проверка. Разследването е приключило и прокурорът преценил, че това е станало по непредпазливост.

Спряха разследването на СРС скандала Танов-Борисов-Дянков

Прокуратурата спря разследването за изтичането на записи от специални разузнавателни средства на телефонните разговори между началника ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com