Прокурорът по делото КТБ остана единствен кандидат за шеф на спецпрокуратурата

1691
Прокурорът по делото КТБ остана единствен кандидат за шеф на спецпрокуратурата
Снимка: БГНЕС

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Иван Гешев, който наблюдава делото КТБ, вече е единствен кандидат за шеф на Специализираната прокуратура. Това става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, че през лятото на 2014 г. именно Гешев каза, че задържаните 3 счетоводителки от КТБ са заплаха за националната сигрност и поиска да останат в ареста.

Андрей Андреев ще ръководи временно спецпрокуратурата

Прокурор Андрей Андреев поема временно Специализираната прокуратура. Днес Висшият съдебен съвет го назначи за изпълняващ функциите на...

От сайта на съдебния съвет става ясно, че и.д. ръководител на спецпокуратурата Андрей Андреев, който беше единствен конкурент на Гешев, е подал заявление, с което се отказва от участие в конкурса.

"Заявявам, че оттеглям кандидатурата си за заемане горната длъжност и моля по изцяло и строго лични причини да бъда изключен от участие в конкурса. Пожелавам ползотворно приключване на конкурсната процедура", пише лаконично Андреев до ВСС.

Така в сряда (13 юли) пред прокурорската колегия ще изправи само Иван Гешев от Софийската градска прокуратура, съобщи "Правен свят". От около две години той работи само по едно дело – това за КТБ.

Спецпрокуратурата е без шеф от миналата година, когато на 24 септември ВСС освободи от длъжността Светлозар Костов. Той беше наказан дисциплинарно, защото изискал доклад от своя подчинена защо е предприела конкретни действия във връзка с досъдебно производство по чл. 321 от НК. Предложението за налагане на наказание беше на главния прокурор, защото по този начин Костов е накърнил "независимостта, гарантирана на всеки отделен прокурор да упражнява единствено и само въз основа на закона, своята съвест и професионална етика, задълженията си по осъществяване на правосъдната функция на държавата".

ВСС образува производство срещу шефа на спецпрокуратурата

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу ръководителя на Специализирана наказателна прокуратура Светлозар ...

През февруари 2016 г. обаче тричленен състав на Върховния административен съд отмени наказанието на Костов. Според ВАС той е бил наказан не заради конкретно нарушение, а защото по-принцип е лош ръководител.

Сега делото е висящо пред петчленен състав на ВАС, но е спряно, докато Общото събрание на съда излезе с тълкувателно решение по дело 7/2015 г. Заради изчакването на същото тълкувателно решение беше спряно делото на покойния вече член на ВСС Камен Ситнилски срещу уволнението му от съвета. Замразено е и това на Румяна Ченалова за дисциплинарното ѝ освобождаване от Софийския градски съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com