Променят Закона за земята, за да спрат порочни практики

16856
Променят Закона за земята, за да спрат порочни практики

Земеделското министерство подготвя промени в Закона за земята, с които да се прекрати порочната практика земеделски стопани, които не отглеждат животни, да получават за стопанисване мери и пасища от държавния поземлен фонд. Предвижда се да отпаднат конкурсите за отдаване под наем на пасищата и разпределението на площите да става според нуждите на животновъдите, предаде БНТ.

Масовата практика сега е фирми и стопани, които не се занимават с животновъдство, да участват в търговете и да ги печелят с по-високи наемни цени. След това прибират евросубсидиите за наетите площи и не полагат никакви грижи за тях. В резултат ливадите тънат в бурени, а паша за животните липсва.

Защо биоземеделието запада

Мизерни реколти, които не носят печалба и строги директиви затрудняват живота на онези, които се изхранват от биоземеделие. Вероятно п...

"Площ има, много е голяма площта за пасищата, обаче то от тръни не можеш да минеш, само тръни. То влиза животното, ама няма трева, минава и заминава. Цялата площ е неизползваема" - твърди Гюнер Мехмед от с. Калипетрово.

"За животните няма нищо. То в тръните къде ще намериш паша. Ей там, да се качим, да ви покажа, да се уверите сами на каква паша гледаме ние овце. На тръни" - недоволен е Ойдън Алекбер от с. Брадвари.

С промените в закона животновъдите ще са с предимство при разпределяне на пасищата.

"Искаме да сложим край на това - неживотновъди да получават мери и пасища, а обратно - всички животновъди, които притежават животни в определено землище, първо те да бъдат удовлетворени, без търг или конкурс. Като цената, която ще плащат нашите животновъди за наетата по този начин земя пасища от държавния поземлен фонд ще се определя от лицензирани оценители" - обясни Бюрхан Абазов, заместник-министър на земеделието.

Миков мисли какво да правят с "белите петна" в земеделието

Правителството има доста амбициозна законодателна програма, насочена към борбата със злоупотребата с монополно положение, която засяга ...

В много села обаче пасищата са намалели наполовина, защото всяка година зърнопроизводителите ги разорават и безконтролно ги превръщат в обработваема земя.

Очаква се общините да възразят срещу законовата промяна, защото чрез търговете си осигуряват повече приходи от наеми на общинските мери и пасища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com