Протест пред парламента - заради възможността да се застрояват земеделски земи

1861
Протест пред парламента - заради възможността да се застрояват земеделски земи
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

От 12:30 часа до 13:00 часа, пред задния вход на Народното събрание, ще се проведе протест заради минала от втори опит поправка в Закона за земеделските земи, която позволява масово застрояване на земеделски земи.

Става въпрос за поправката, която мина през Закона за посевния и посадъчния материал. Тя беше инициирана от "Обединени патриоти" и по-точно от депутата от НФСБ Йордан Апостолов, който е родом от Добрич. Семейството му притежава фирма на име "Възход – Арньо – Апостолов и Лазаров", която има разнообразна дейност, включително селкостопанска дейност, включваща продажба на селскостопанска продукция и животни, както и строителна плюс строително-ремонтна дейност. 

Радев с вето върху закон, позволяващ застрояване на земеделски земи

Президентът Румен Радев наложи вето върху де факто изменения в Закона за посевния и посадъчния материал, заради които стават факт проме...

Съгласно поправката, в земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Така се удължава на практика до безкрай срокът да има инвестиционно намерение в земи със смесено предназначение, след като досега максималният срок беше 6 години и всъщност той изтече през миналата година. На закона беше наложено вето от президента Румен Радев, с основен мотив, че при това положение собствениците на земи със смесено предназначение имат интерес да ги оставят да пустеят, докато някой не реши да строи.

"За нас гласуваните от Народното събрание разпоредби противоречат на чл. 21 от Конституцията на Република България и на целите на Закона за опазване на земеделските земи, които постановяват особена закрила за земеделските земи, определят ползването им само за земеделски цели и допускат промяна на предназначението им единствено по изключение при доказана нужда. С новите разпоредби вместо да осигури закрила, Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя чрез превръщането ѝ в урбанизирана.

В допълнение обръщаме внимание на народните представители, че строежът на апартаменти и леглова база извън населените места не е в интерес на развитието на туризма, от който печелят местните хора. Унищожаването на природната стойност и свръх предлагането на настаняване водят до по-малка заетост на съществуващите къщи за гости и семейни хотели и намаляване на доходите на местните хотелиери", казват организаторите на протеста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com