Протест в Нощта на театрите: Искаме си Гео Милев, казват от Алма Алтер с три представления

4059
Протест в Нощта на театрите: Искаме си Гео Милев, казват от Алма Алтер с три представления
Снимка: Алма Алтер

Театър-лаборатория Алма Алтер, като активна гражданска единица, за 10-ти път ще участва в нощта на театрите. Този път обаче, тя ще е различна, защото ще е протестна.

„Искаме си обратно Гео Милев в училище, в театъра, в живота. Кой го извади от там и с какво право? Защо мълчим? Ние от Алма Алтер няма да мълчим. Ние казваме “ДА” на Гео, в знак на протест ще играем три спектакъла по текстове на Гео Милев - 19:30 – “Гаврошовци и котета разбойници”, оригинален мюзикъл по текстове на Леда и Гео Милеви, “Септември” и „Що е отечество?“ – въпросът, който уби Гео Милев, художествено-биографичен спектакъл за поета“, съобщават от Алма Алтер. Те ще се изиграят на 19 ноември на бул. „Цар Освободител“ 15, като входът е свободен.

Отбелязваме 125 г. от рождението на гениалния Гео Милев

Навършват се 125 години от рождението на поета Гео Милев. Той е роден на 15 януари 1895 г. Гео Милев остава в българската история като ...

От театър-лабораторията се обръщат задочно и към самия поет Гео Милев. „Здравей, Гео! Как си? Нека ти разкажа за нашия свят и за мястото ти в него. През ноември 2022 г. ние не те помним. Не си ни потребен. Произведенията ти излязоха от училищната програма – твърдят, че учениците не ги разбират. Който искал щял да те чете и без да си в часовете по литература – така казват.

Произведенията ти обаче влязоха в Народния театър – същият, от който едно време излезе ти. И вече завесата не спускат под носа ти, а след бурните аплодисменти на публиката. Щеше ли да ти хареса това на сцената?

Днес не убиват ако попиташ „Що е отечество?“, а те гледат все едно си смахнат. Защото отечество няма. Не е необходимо. Иконите не просто спят, а са прашасали и застинали във вечна покруса. Бог е толкова долу, че никой не се сеща да го попита „Колко е часът, кое време (на)стана?“, а фразата ти “Долу Бог”, не същаствува.

Учеше ни, че фрагментът изразява цялото по-добре от самото цяло, а ние запомнихме от теб само, че си бил с едно стъклено око. Една малка стъклена сфера отразяваща надежда, модерност, изкуство.

Изложба представя част от книжовното наследство на Гео Милев

Изложбата представя част от книжовното наследство на Гео Милев, съхранено в Столична Библиотека. „Човека преди всичко. Духът е чо...

За една нощ написа поемата „Септември“, а при нас от години е тъмна нощ на вечна забрава. Дали тази нощ ще роди из мъртва утроба вековната злоба на осъзнатостта? Антон Страшимиров казваше за тебе, че си от личностите, които се раждат веднъж на сто години. Бих добавила – и от тези, които се забравят най-бързо. Умишлено.

Ще постъпя наивно – ще се доверя на линията в „Септември“. Вярвам, че цялата тази маса народ, забравила или не могла да се докосне до теб ще премине през социално пречистване и ще се превърне в страхотни/велики:/НАРОД! „, пишат от Алма Алтер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com