Протест в София срещу съсипването на Борисовата градина

16607
Протест в София срещу съсипването на Борисовата градина
Снимка: Elena Chochkova

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и инициативните комитети на жителите на кварталите "Изгрев" и "Дианабад" организират протестно шествие от Орлов мост до Столична община на 9 април от 19.00 часа, предаде БГНЕС.

Гражданите обявяват протеста си под мотото: "Да спрем незаконното съсипване на Борисовата градина".

Поводът е незаконната сеч в частта от Борисовата градина към Симеоновско шосе, откъдето са изсечени неизвестен брой дървета в радиус от 8 метра.

"Сагата с преместването на трамвайното трасе на ТМ №18 и изграждането на естакадата при кръстовището на Семинарията продължава повече от година. Тя е едно логично продължение на опитите да се навлезе и да се застрои част от Борисовата градина - един от най-ценните културни паметници както на софиянци, така и на цяла България. Един от малкото, които са се съхранили през годините. И истински бял дроб на София, особено сега, когато става все по-трудно да се открие зеленина в града", заявяват гражданите.

"Още веднъж подчертаваме, че организаторите не сме против трамваите. Ние сме "за" най-екологичния вид транспорт, какъвто е релсовият. Но ние сме и "за" обосновани проекти, съобразени с исканията на гражданите. Ние сме "против" да се противопоставя трамвая на дърветата и едното да се прави за сметка на другото. Смятаме, че има и други алтернативи на трасето, които не са разгледани и не е взето предвид мнението на гражданите", казват още от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество