Протестиращ срещу кабинета Орешарски осъди на първа инстанция полицай заради арест

20010
Протестиращ срещу кабинета Орешарски осъди на първа инстанция полицай заради арест

Протестиращ срещу правителството на Пламен Орешарски осъди полицай за ареста си. Присъдата обаче не е окончателна - възможно е тя да бъде изменена на по-горна инстанция.

„От хиляди души на площада, арестуваха мен, а аз не бях направил абсолютно нищо". Това обясни пред Нова телевизия Корнелий Савов и припомни, че случката се е разиграла на 4 септември 2013 година.

ДАНСwithme: И на 10-ти януари, и на 15-ти ще има изненади за правителството и депутатите

Вчера, 6 януари, участници в ДАНСwithme създадоха в социалната мрежа Facebook следното събитие - "Тържествено приключване на мирните пр...

Тогава група от Пловдив, водена от отец Димитър Амбарев, тръгва към протеста в София с цел да се включи в протеста срещу кабинета Орешарски и да поднесе цветя на френския посланик Филип Отие в последните дни от дипломатическата му мисия у нас.

По време на протеста Савов е попитал защо полицаите са без опознавателни знаци, защо фотографите им снимат протестиращи и защо огражденията около Народното събрание не са на 20 метра разстояние, както е по закон. След тези въпроси един от полицаите е тръгнал срещу Савов, който е застанал пред отец Димитър Амбарев, за да го предпази - отецът ходи с патерици, а служителят на реда се сблъскал със Савов и след това протестиращият е издърпан зад загражденията. Следва арест, белезници, камионетка и обвинение за хулиганство и акт на стойност 550 лева.

Савов сподели още, че не е подписвал заповед за задържането си. В полицейското управление половин час не са давали на адвоката на Савов – Нина Господинова заповедта. След като все пак я е получила, тя веднага я е отнесла в съда и е заведено дело.

Това е първата осъдителна присъда за насилие над протестиращи. Заведената жалба и постигнатият успех е срещу полицая от СДВР Цветан Божилов, който е издал заповед за ареста му по време на протеста.

Йовчев: Все по-малко хора викат "Оставка", все повече осъзнават положителното в управлението

"Все по-добре се чувстваме като част от това правителство. Мисля, че в една изключително тежка ситуация ние успяхме да направим доста...

Магистратите са осъдили СДВР да заплати на Савов разноските по делото, те са в размер на 350 лева. Той от своя страна определи случая като политическа репресия. "Още не са платили разноските", уточни Савов.

Снимка: Студентският протест на 12-ти ноември

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com