Протестиращи хвърляха горящи факли по сградата на парламента

44575
Снимки: Протестна мрежа

Десетки хора се събраха на площад "Независимост" на протест с искане за оставка на правителството, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Голяма група от "Ранобудните студенти" се присъедини към протестиращите. Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети. Те носеха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носят знамето със символа си - юмрук на жълт фон. Протестиращите се разположиха между Президентството и Министерски съвет.

Някои от протестиращите носеха вестник "Протест", на чиято първа страница пише: "Потъпканото достойнство", а текстът гласи: "Нарекоха ни лумпени, нарекоха ни ултраси, терористи, метежници, платени и режисирани, марионетки и не много добре с главата". На един от плакатите пише: "70 години ни промивате мозъците, манипулирате ни, събудихме се, не ви вярваме". На друг плакат пише: "Промяна за човешки живот на народа".

Привърженици на ГЕРБ са пред сградата на БНТ, за да защитят Борисов

Предстоящото гостуване в „Панорама” на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов доведе до нов протест – пред сградата на Българск...

Протестиращите носеха голям син плакат с бял надпис "оставка". На плаката в кръг са оградени имената на партиите БСП и ДПС. На гърба на плаката пише: "Цените се вдигат, да се вдигнем и ние".

Някои от протестиращите носеха и националния флаг, други надуваха свирки и вувузели и скандират. Един от присъстващите младежи носи плакат, където пише: "Позор с оставката". Същият човек носеше и плакат със стихотворение, озаглавено "Има ли такава държава?". Текстът на стихотворението гласи: "Къде е тази държава, в която народът не се сражава; когато безродни управляващи некадърно го управляват? Всички тези антинародници само едно заслужават - за делата си срещу народа, оставката да си подадат. В тази държава няма вече живот; отивата хората в крайност и отчаяние. Ние не желаем тези да ни управляват. Скоро и веднага да си заминават".

Засилено е полицейското присъствие в района. Метални ограждения са поставени пред сградата на Министерски съвет. 

Хронология:

20:17 Двама от протестиращите са арестувани при сблъсъците пред парламента, пише NOрешарски.

Полицаи пазят входовете на БНТ, Борисов влиза в "Панорама"

Движението по улиците в района на БНТ е ограничено заради протест, съобщава Фокус.  Пред сградата на телевизията са се събрали пр...

20:05 Студенти са "окупирали" група полицаи до паметника. Скандират "Окупация!", съобщава "Дневник".

Към 19:50 започна нова офанзива на протестиращите, които успяха да съборят ограждение, разположено в близост до входа на БАН, пише Offnews.

19:35 Протестиращите направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание. За кратко част от огражденията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души са отведени зад ограждения до кола на жандармерията, където им проверяват документите за самоличност. Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Протестиращите направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон. събралите се на площата "Народно събрание" свирят със свирки, скандират "Тук не е Москва", "Убийци". В района има засилено полицейско присъствие.

19:15 Участници в протестното шествие хвърлят горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”. Представители на „Ранобудните студенти” носеха запалени факли.

Засили се напрежението на протеста, тъй като протестиращите започнаха да ритат по огражданията пред парламента. Жандармерията призова събралите се на площада да спазват обществения ред, след като протестиращите хвърлиха незагасените си факли по сградата на Народното събрание. На място има Пожарна кола и пожарникарите гасят горящите факли. Движението в момента е блокирано единствено пред Народното събрание. Събралите се скандират „оставка”, свирят със свирки, вувозели, бият на барабани, носят български знамена и на Европейския съюз. Някой от протестиращите държат в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели са застанали пред паметника на Цар Освободител и държат голям плакат, на който пише, „Университетските преподаватели призовават – СЪБУДЕТЕ СЕ”. В района има засилено полицейско присъствие.

Заеми на български студентите в Лондон са спрени

Студентски заеми на българи в Лондон са спррени след като в края на ноември властите във Великобритания започнаха разследване за незак...

Протестът тази вечер беше обявен преди няколко дни, в социалните мрежи. Поводът за него е - шест месеца от началото на протеста, наречен "Граждани срещу мафията", и 24 години след митинга, който отмени Член Първи. "Ранобудните студенти и Протестиращият пред Министерски съвет са Човекът на годината – Вдъхновител. Да отидем на площад "Независимост", за да отбележим наградата си заедно всички, с които я заслужихме", се казва в призива на "Ранобудните студенти" в профила им във Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com