Протестиращи поискаха от Радев вето върху"олигархичния" закон за концесиите

2349
Протестиращи поискаха от Радев вето върху"олигархичния" закон за концесиите
Снимка: БГНЕС

Над 100 протестиращи се събраха пред сградата на президентството с искания новоизбраният президент Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите.

Основните искания на протестиращите са да бъде оставен сегашният срок за отдаване на концесия - до 30 години, както и да не се отдават републикански пътища, минерални води и прочие, а да бъдат обявявани концесии само за строителство и услуги.

„Зелените” готвят протест по повод Закона за концесиите и застрояването на Иракли

Партията на „Зелените” готви протест по повод гласувания Закон за концесиите и решението на регионалното подразделение на М...

Според тях новите текстове в закона за концесиите обслужва олигархията.

С промените в Закона ограничението от 35 години като максимален срок на концесиите отпада, а освен концесии за строителство и услуги оттук нататък ще има такива и за ползване на държавна и общинска собственост. Променят се и лицата, които могат да откриват процедури по концесии - такива вече ще бъдат министрите и кметовете, а не Министерският съвет и общинските съвети, които обаче ще одобряват основните актове за тях.

Според Андрей Ралев от ПП "Зелените" има редица промени в закона, които са направо страшни. По думите му отсега нататък концесии могат да се дават за 100, за 200 години напред, с решение на парламента или на общински съвет - има такава възможност", обяви по-рано в ефира на Bulgaria On Air той.

"Зелените" поискаха Радев да наложи първо вето

Партия "Зелените" отправи първото искане за налагане на вето към новия президент Румен Радев. Те настояват за отмяна на Закона за конце...

Повече от всичко зелените били недоволни, че няма обществен дебат по въпроса, който да освети казуса и да го представи на обществото.

Членът и бивш лидер на "Зелените" Борислав Сандов изтъкна притеснението си от това, че един изцяло клиентелистки подход се прилага и се дават изключително права на концесионера.

По думите му, много от текстовете са неизяснени, което води до правна несигурност и до възможност за произвол от страна на концесионера. Един от ключовите му аргументи е възможността за увеличаване с 50% на концесията като площ, без това да бъде разглеждано, а само с искане на концесионера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com