Протестите: Ден 96 - "Заедно сме по-силни и само заедно ще успеем" (ОБНОВЕНА)

4987
Протестите: Ден 96 - "Заедно сме по-силни и само заедно ще успеем" (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

За 96-та вечер недоволни граждани се събраха на антиправителствен протест в центъра на София. Исканията остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, служебно правителство и предсрочни избори с машинно гласуване.

От импровизираната трибуна адвокат Николай Хаджигенов обяви, че евродепупат, който не е българин, ще участва в Петото Велико народно въстание този петък. Юристът подчерта още, че протестиращите се солидаризират и с недоволството, изразено от служителите на МВР, поискали по-достойно заплащане на труда им.

Протестиращите сигнализираха и за нарушение на закона, свързано с двама протестиращи, глобени с по 500 лева за хвърлени яйца по здравния министър Костадин Ангелов. Те са осъдени по бързата процедура от Пловдивския районен съд.

Адвокат Минчо Спасов припомни случаите, в които прокуратурата не работи и не изпълнява дадените обещания за преследване на корупцията и разследване на приватизацията. „Големите хвалби на Гешев за успехи в борбата с корупцията се топят като лански сняг. Единственото престъпление, за което има ясни доказателства е признанието на Васил Божков, че е дал подкуп на премиера и финансовия министър. Това не е голословно, има свидетели, които са готови да дадат показания. Какво чакате г-н Гешев?“, попита Минчо Спасов. Той също така заяви, че пилотите от Авиоотряд 28 не могат да натрупат необходимия нальот и губят своите професионални качества, защото никой не кани нашия премиер в чужбина. Адвокат Спасов изрази безпокойство, че правителственият авиоотряд може да бъде закрит.

Един от протестиращите граждани сподели, че докато не направим реформа в българската съдебна система, за да заработи прокуратурата, всичко в България ще се случва с обществен натиск. „Ще продължим с него, докато не бъдат извършени необходимите промени в законодателството. Чака ни дълъг път, но сме започнали“, каза той.

Politico: Защо протестират българите?

От началото на юли вълна от антиправителствени протести разтърсва България. Хиляди излязоха на улицата, за да протестират срещу разраст...

Проф. Велислав Минеков обвини управляващите за отказа им да въведат изцяло машинен вот, оставайки хартиената бюлетина в процеса, което пък създава предпоставки за фалшифициране. „Съществува опасност. Целта е машинното и хартиено гласуване. Последният път имаше 420 хиляди невалидни бюлетини. В малките населени места, където всички са подчинени на местния феодал, ще има отново проблем. Допълнително българите в чужбина ще бъдат принудени да гласуват в хартиен вариант. Те ще трябва да пътуват и няма да могат да упражнят правото си на вот. Това е отказ да се позволи на 2,5 милиона българи в чужбина да гласуват. Дори гласуването по пощата, каквото съществува в Германия, няма да бъде допуснато у нас. Целта на тези избори ще бъде фалшификациите. Трябва да се приготвим и да атакуваме тази фалшификация, да я проследим от хартията до ЦИК. Това трябва да се наблюдава на тези избори. Друга борба не е възможна“, категоричен е проф. Минеков.

Той съобщи, че Норвегия е отказала финансова помощ от 200 милиона на Унгария и Полша заради неспазването на човешки права и заглушаване на свободните медии. Според проф. Минеков това ще се случи и в България, на която ЕС ще спре парите. 

Арман Бабикян коментира последните финансови мерки на правителството, което раздава пари на калпак. „Сега се раздават охотно нашите пари на всеки, който е надигнал глава. Те ще ги получават не за друго, а за да не бъде на този площад. Не защото правителството е загрижено за съдбата на хората. Тези пари са подкуп, за купуването на съвест“, заяви Арман Бабикян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...