Проучване: Българите искат 20% увеличение на заплатата и по-малко стрес

1978
Проучване: Българите искат 20% увеличение на заплатата и по-малко стрес
Снимка: Unsplash

Липса на удовлетвореност от условията на труд, ниски заплати и висок стрес на работното място в България. Това сочат резултатите от Националното проучване “Удовлетвореност на работното място”, организирано от Career Show - платформа, която свързва кандидати за работа с водещи български компании.

Проучването е проведено чрез анонимна анкета, в която са взели участие над 1000 души, работещи в различни сектори и градове у нас.

82% смятат, че заплатата им не е справедлива

Отговорите на 82,64% от анкетираните показват, че заплатата им не е справедлива спрямо опита и уменията им. Дори и в най-високо платения сектор у нас, този на IT специалистите, се наблюдават 65,3%, които смятат заплащането си за несправедливо и ниско.

Само една страна в ЕС има повече проблеми от България с плащането на битови сметки

27% от българите изпитват финансови проблеми с редовното плащане на битови сметки и са сред най-големите песимисти в Европа относно зад...

Най-недоволни от заплащането си са заетите в сектор бизнес и публична администрация, където близо 90 на сто са отбелязали, че заплащането, което получават, не е справедливо.

IT секторът запазва челните позиции по заплата

Очаквано, месечното възнаграждение на анкетираните IT специалисти е по-високо от това във всички останали сектори. Забелязва се главоломен ръст на заплатата с натрупването на професионален опит в IT сферата, значително по-висок от този в останалите сектори, отчитат авторите на проучването.

Второто място по размер на заплатата заемат специалистите в аутсорсинг сферата.

На другия полюс е сектор бизнес и публична администрация, при който месечното заплащане е най-ниско. Също така при тези специалисти се забелязва, че с натрупания опит ръстът на заплатата е значително по-нисък в сравнение с гореизброените два сектора.

В кои сектори у нас служителите най-често сменят работата си?

Служителите в сферата на телекомуникациите най-често избират да сменят работното си място, като близо 50% от работодателите в този сект...

Българите искат 20% увеличение на заплатата и по-малко стрес

На въпроса “Удовлетворени ли сте от условията на труд в компанията си?” едва 22,12% от анкетираните са отговорили положително. Останалите 77,88% най-често са отбелязали, че биха желали по-високо възнаграждение (37,84%) и работна среда с по-малко стрес (18,01%).

Данните показват, че секторът с най-висока удовлетвореност от условията на труд не е секторът с най-висока заплата. Над 40% от заетите в сферата на човешките ресурси са отбелязали, че са доволни от условията на труд в компанията си. В най-високоплатения сектор, този на IT, процентът е 38,6%.

Интересен е фактът, че аутсорсинг сферата има една от най-ниските степени на удовлетвореност. Само 19,61% от анкетираните специалисти в сферата на изнесените услуги са отбелязали, че са доволни от условията си на труд. Така те се нареждат до секторите с най-ниско ниво на удовлетвореност - бизнес и публична администрация и търговия и продажби.

На въпрос за минималното увеличение на заплатата, което би ги подтикнало да сменят работата си, най-много хора са отбелязали, че биха направили промяна за 20% по-голямо възнаграждение (40,49%). Те са следвани от тези, които биха се преместили на друга работа за 50% увеличение на заплатата (27,24%). Най-малко са тези, които биха сменили работата си за 5% по-голямо възнаграждение.

Държавата губи над 300 млн. лева годишно от плащания под масата

Повече от 300 млн. лева на година е щетата за бюджета от изплащането на възнаграждения "под масата", изчисляват от дирекция „Упра...

Гъвкаво работно време и редовни бонуси са най-предпочитаните придобивки

Според анкетираните най-важни от допълнителните придобивки и инициативи, които предлагат компаниите, са гъвкавото работно време, регулярните бонуси и програмите за обучение и повишаване на квалификацията.

Тук отново се забелязват някои разлики между анкетираните IT специалисти и заетите извън сектора. Докато гъвкавото работно време е лидер и в двата случая, при IT специалистите на 2. и 3. място сред важните придобивки се нареждат допълнителните дни отпуск (50,88%) и допълнителното здравно осигуряване (49,12%).

Възможността да придобият акции в компанията, в която работят, изглежда е по-важна за IT специалистите, отколкото за останалите сектори.

С най-малка популярност сред всички анкетирани се ползват програмите за доброволчески и благотворителни инициативи, сочат обобщените резултати от проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com