Психологът Пламен Димитров: Притежателите на оръжия да преминат през скрининг! Вървим след събитията

1466
Психологът Пламен Димитров: Притежателите на оръжия да преминат през скрининг! Вървим след събитията
Снимка: БГНЕС

"Тези събития разтърсват. Има индукция – медиите разгласяват, искат да изяснят нещата, но това индуцира хора с антисоциално поведение, често с психично-здравни проблеми и е много деликатно как се информира обществото. В Сърбия се случва като лавина вече и трябва да спре."

Това каза пред БНР психологът д-р Пламен Димитров по повод масовите стрелби в рамките на два дни в Сърбия.

Европейският съюз може да инвестира до 80 милиона евро в гръцки муниции

Между 60 и 80 млн. евро се предполага, че ще получи компанията на Гръцките отбранителни системи (Hellenic Defence Systems, EAS) от евро...

"Всичко това, което е неудържимо, създава нещо, което добре познаваме в такива кризисни моменти - вторична виктимизация", допълни психологът.

"Винаги има психо-динамична основа. Дори всички да имаме оръжия, както е в Швейцария – там не се случват толкова неща, колкото в Щатите. В България немалко хора имат получени такива разрешителни. Трябва да има скрининг. Да се преразгледа процедурата. Сръбският президент даде предложение още вчера какво да се промени. Тук също имаме много неща, които трябва да се обмислят от служби, от институции. Тъжното е, че постфактум научаваме какво трябва да се прави", изтъкна Димитров. Според него имаме "рискови поведения, които не се улавят", а психично-здравната грижа у нас не е добра.

Има примери по света – например какво направиха в Нова Зеландия след масовите стрелби, посочи психологът, като акцентира върху затягането на режима за притежание на оръжие.

В България никога не е правен нормален скрининг на психично-здравния статус на населението. Ние вървим след събитията, подчерта Пламен Димитров. Всички, които притежават оръжие, трябва да преминат през скрининг, смята той.

Доказателства: "Вагнер" въоръжава милицията, която се сражава с армията на Судан

Руската частна военна компания "Вагнер" снабдява суданските Сили за бързо реагиране (СБР/RSF) с ракети, за да подпомогне борбата им сре...

В предаването "Хоризонт до обед" Пламен Димитров посочи, че имаме необходимите специалисти, които да извършат "скрининг за рискови групи или личности".

По думите му "хората притежават и законно, и незаконно оръжие, за да си го имат, не защото имат служебни ангажименти или роли, които го изискват".

Според психолога трябва да си вземем "уроците от това, което се случва и веднага да мобилизираме ресурси да се говори за тези неща, да се разясни на всеки ученик какво е станало".

Инстинктът за самосъхранение са включва, когато ти се напомни, че си смъртен или смъртта може да дойде отвсякъде, поясни Пламен Димитров.

Китай е отказал оръжия на "Вагнер", гласи изтекъл документ от САЩ

Изтекъл доклад на американското разузнаване показва, че Китай е отказал да предостави оръжие на руската частна военна компания "Вагнер"...

"Това ужасява всеки един, той включва своите защитни механизми. Ние го наричаме управление на терора. Тогава човек става и по-контролируем. Често пъти с това се злоупотребява – да ги плашиш човеците, вместо да ги подготвиш да се справят по-ефективно с трудни обстоятелства и несгоди."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com