Първанов криел за Марин

9333
Първанов криел за Марин
Гафът покрит от президентските юристи, за бившето вице нямало нужда от второ нареждане

Юристите на президента Георги Първанов са крили липсата на указ за правомощията на Ангел Марин за втория му мандат, съобщи за „Монитор" адвокат Пламен Макавеев.

Той е единственият защитник, който води дело с мотив, че Марин не е имал правото да помилва, както и да дава и отнема българско гражданство, тъй като не е бил надлежно упълномощен.

Макавеев е адвокат на Константин Циганов, който през 2010 г. е лишен от Марин от българския си паспорт, даден му през 2001 г. от вицепрезидента Тодор Кавалджиев.

Марин: Борисов е позор за България!

Скандалите около Ангел Марин ескалират с всеки изминал ден. Самият бивш вицепрезидент не спомага с нищо към успокояването на духовете, ...

Едва след като тогавашният председател на ВАС Константин Пенчев издаде предписание да ми покажат указа за втория мандат в 7-дневен срок, или съдът ще приеме, че няма такъв, юристите на „Дондуков" 2 ми предоставиха срещу разписка указа за първия мандат и се опитаха да ми обяснят, че след януари 2006-а Марин е действал в условията на „продължаващ мандат", коментира Макавеев. Още тогава адвокатът написал писмо на президентската администрация да поправят гафа си и с указ на Първанов помилванията и дадените от Марин гражданства да бъдат валидирани. „Случаят, по който аз съм адвокат, е единственият с отнето гражданство, всички други са за даване на български паспорт, така че нямаше да има проблем", допълни още защитникът.

Макавеев уточни, че на 24 януари тази година е изпратил подобно писмо и до президента Росен Плевнелиев.

В същото време пред bTV тази сутрин Марин заяви, че относно указа за помилване на затворници нямало нужда от второ нареждане за това при втори мандат.

Според него въпросът е, че се е вдигнало шум само по време на искането на импийчмънт и после се е замълчало. Той си задава въпросът защо точно сега се разшумя по този въпрос, а не тогава.

Първанов в съда заради "Октопод"?

Бившият държавен глава може да бъде призован като свидетел по делото заради показанията на бившия шеф на контраразузнаването ген. Атана...

"Винаги съм изхождал от това, че трябва да се пазят интересите на хората, които не са в затвора, но като държавник не мога да не проявявам загриженост към хората в затвора, които са се поправили".

"Най-настоятелно ви моля да не ме завъртайте около Яне Янев, едно лице, което отрича, че е идвало при мен, аз сега да му опреснявам паметта, няма да стане", каза още Марин.

Ангел Марин обясни, че при него като вицепрезидент са идвали много хора с искания за помилване на техни близки, но той е за публичност и прозрачност на тези актове.

Уточни, че е помилвал 533 престъпници, но е тъжен, защото не се е разбрало колко труд е положил той за тези помилвания, а чува само упреци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com