Пъстърви ще контролират качеството на питейната вода в София

21897
Пъстърви ще контролират качеството на питейната вода в София

Пъстърви ще следят за качеството на питейната вода в София.

Концесионерът „Софийска вода” представи чисто новия си контролен център в пречиствателната станция в Бистрица, който рибите обитават. Хранят ги с черен дроб, веднъж годишно ще минават профилактични прегледи. През въпросната станция минава водата за половин София. Ако пъстървите обърнат коремите, значи положението е тревожно.

Слатина и други части на столицата остават без вода

Днес, 7 март 2014 г. (петък), във връзка с монтаж на водомерен възел на резервоар "Подгумер" с. Подгумер, се налага спиране на водоп...

„Това е суровата вода, която получаваме от 25 метра под повърхността на язовир Искър. Такава се доставя в София. В такава вода могат да живеят най-капризните риби - тези балкански пъстърви. Засега живеят и се чувстват добре”, обясни Станислав Станев пред bTV.

На екраните в контролния център, изграден за 330 000 лева, 120 обекта на 15 секунди подават информация за нивото на водата, налягането, прекъснато снабдяване. Не се разчита единствено на пъстървите - на горния етаж се намира и топсекретната лаборатория, която следи за качеството на водата.

Между 20 и 30 проби на питейната вода в София всеки ден се изследват в лаборатории като тази. Питейната вода се изследва и от независима лаборатория на държавната здравна инспекция.

Предстои ултравиолетовата дезинфекция на водата да замени хлорирането. Хлорът е синьо-зелен газ и погрешно се смята, че водата от чешмите побелява от обработката с хлор. Тя побелява от балончетата въздух, които се образуват при по-голямо налягане.

Спират водата в няколко квартала на София в сряда

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 5 март, ср...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com