Работници блокираха пътя Смолян - Пловдив заради неизплатени заплати

1274
Работници блокираха пътя Смолян - Пловдив заради неизплатени заплати
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Работници с неразплатени заплати за близо 700 000 лв. блокираха днес главния път Смолян - Пампорово, в района на Чепеларе.

Около 13.00 ч. в рамките на час те спираха движението на всякакъв вид автомобили, като пропускаха колоните на всеки 15 минути. Образуваха километрични опашки от пътно превозни средства в посока Пампорово - Чепеларе, от където в неделния ден пътникопотокът от туристи, които се прибират от курортните ядра в Родопите, е засилен.

Девет са напълно обезлюдените села в област Смолян

Девет са напълно обезлюдените села в област Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Славов – началн...

Недоволството на десетките хора бе, че вече години наред не могат да получат изработените си възнаграждения, като работници в пътно-строителната фирма "Виастройинженеринг"ООД - Смолян. Задълженията към близо 150 човека възлизат между 600 000 и 700 000 лв. Всеки от тях има да взема между 7 и 8 заплати, като задълженията към всеки са различни, в зависимост на какъв щат са били назначени и какви задължения са изпълнявали. Има работници, които имат да получават по повече от 9000 лв., а Джамал Дуран има да взема около 120 000 лв,, като в тази сума освен заплати на него и семейството му, са включени и суми за изпълнения на допълнителни дейности със собствена техника към фирмата длъжник.

Въпросната фирма е претърпяла няколко трансформации, като през 2015 г. е закупена от друга пътно-строителна фирма "Иса 2000". Тогава хората имали надежди, че новият купувач ще изплати задълженията, но това не се е случило.

Надеждата на хората остава само в промяна в законодателството, което да позволи да получат изработените си заплати от Гаранционния фонд. Повечето от работниците имат съдебни решения за дължимите суми и съответно изпълнителни листове, но те на този етап се оказват само листове хартия, предаде Дарик.

"Решихме да направим този протест, за да напомним на тези, от които зависи казуса, че не сме забравили и сме си дали труда и здравето за това, което ни дължат. Потърсихме съдействието на правосъдната българска система, дадохме си парите за адвокати и съдилища, но не ни помогнаха", каза един от потърпевшите Атанас Станков от Чепеларе

"Обърнахме се към всички други институции в лицето на президентство, НАП, НОИ, на инспекция по труда, от всякъде нищо. Единствено институцията на омбудсмана ни дава някакви надежди, за този гаранционен фонд, за който се говори, но и от там май ще пием по една студена вода, защото все още не е приет и се умува как да се приеме. Това е, търсим си заплатите, искаме си труда", допълни той.

Областният управител на Смолян: Строителството на "Цанков камък" не е съблюдавано стриктно

Строителният процес на язовир „Цанков камък“ не е съблюдаван стриктно, след като има пропускания на водни количества, а нео...

Оказало се институцията на омбудсмана е била засипана от жалби за неизплатени заплати назад във времето в първите месеци на настоящата година.

"Омбудсманът предложи на вниманието на народните представители пакет от законови промени, за да може да се защитят правата на работещите. Едно от тези предложения е удължаване на тримесечния срок, който сега съществува в закона и който касае времето от прекратяване на трудовото правоотношение до вписване на решението за откриване на производство по несъстоятелност. Този срок от три месеца е изключително кратък и е преграда за много хора да придобият право на вземания от фонда", заяви Венцислава Мирчева - началник отдел в институцията на Омбудсмана, която пристигна при протестиращите в Чепеларе.

"Нашето предложение е този срок да е 12 месеца. Депутатите имат разбирането, че този срок трябва да е 6 месеца. Силно се надяваме този срок да бъде удължен", обясни тя.

Протестиращите се заканиха, че ако не се вземат мерки и не получат разбиране от компетентните институции, те ще продължат с протестите и за напред.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com