Радев: Днес е свята дата за всички в България и Северна Македония

6775
Снимки: БГНЕС

Днес е свята дата за всички хора и в България, и в Република Северна Македония, нека го почетем подобаващо. Това каза президентът Румен Радев преди да се включи в шествието в памет на Гоце Делчев, предаде БГНЕС.

Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на великия български революционер Гоце Делчев в Благоевград.

"В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи", каза президентът.

"Само месеци след възкресението си през 1878 г. Свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя", посочи българският президент.

"И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя", каза още Радев.

През целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, в социалната справедливост, солидарността и братството между хората. В отхвърлянето на всякаква тирания и национално подтисничество. Думите му, че възприема света само като „поле за културно съревнование между народите“ описват най-добре мащаба на идеите и убежденията на тази невероятна личност.

 

Радев се срещна с кмета на Благоевград Илко Стоянов

Президентът Румен Радев проведе среща с кмета на Благоевград Илко Стоянов и министър-председателя Кирил Петков. Държавният глава е на...

 

 

Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости.

 

 

Радев пожела успех на българските спортисти на зимните игри в Пекин

От днес светът отново е Олимпиада и пожелавам успешно представяне на българските атлети на Зимните олимпийски игри в Пекин. Самото им у...

 

Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред.

Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история" каза в словото си българският президент.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество