Радев: Ще направим всичко възможно да удължим срока на въглищните ни централи (СНИМКА)

2241
Радев: Ще направим всичко възможно да удължим срока на въглищните ни централи (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС

Защитата на удължаването на срока на работа на българските въглищни централи е кауза, която съм приел. Това заяви президентът Румен Радев, визирайки 2040 година.

Държавният глава коментира т.нар. зелена сделка, по която днес разговори в София ще се водят между служебния премиер Стефан Янев и заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, на която страната ни ще се опита да защити срока до 2040 г. за въглищните централи. Радев подчерта, че приема това като своя кауза и припомни, че по време на заседанието на Европейския съвет през месец май, заедно с представителите на Полша, Гърция и Унгария е направил така, че да отпадне точка от приетата декларация, която да ускори значително прехода към нисковъглеродна икономика.

Ваня Григорова отчете важните въпроси около ТЕЦ Марица изток 2, обсъдени от Румен Радев и КТ Подкрепа

"На 9 юни 2021 г. по инициатива на КТ „Подкрепа“ и КНСБ се проведе среща на двете конфедерации с президента на Република Бъ...

"Ще направим така, че енергийният комплекс "Марица Изток" не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България", подчерта държавният глава.

"Ще направим всичко възможно, това е кауза, която и аз съм приел. Неслучайно на майския съвет на ЕС, на който присъствах, направих така, че заедно с други държави като Полша, Гърция, Унгария – ние премахнахме цялата точка от декларация, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход. Да, трябва да има зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена. Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, нашите мощности в енергийната ни система. Дават онзи микс, от който България има нужда и който няма с какво да заменим“, заяви Румен Радев.

Той коментира и старта на предизборната кампания пред БГНЕС.

„Моите очаквания са за коректна кампания, в която да водят идеите, не компроматите. Нека има ясни позиции, да има за какво да се спори, а всеки кандидат да разгърне своята визия, своята позиция, своите способности“, каза Радев, точно месец преди изборите на 14 ноември.

Синдикален икономически съветник: Какви алтернативи предлагате, ако се затвори "Марица Изток"

Цените на електроенергията регистрират рекордни нива на европейския континент през последните дни и по всичко изглежда, че тенденцията ...

Държавният глава поднесе венец пред паметника на летците в центъра на София, по повод на професионалния им празник. „Искам да изразя днес своето възхищение и благодарност към хората със сини пагони, които не само пазят и развиват тези богати традиции, но и които с много всеотдайност, интелект и отговорност се справят с предизвикателствата, работят във все по-сложна среда и сложни технологии, отстоявайки въздушния суверенитет, свободата и достойнството на България. Военновъздушните сили имат своите предизвикателства, но най-важното е, че хората са мобилизирани, гледат към утрешния ден и вярвам, че модернизацията ще настъпва все по-силно“, каза по този повод Румен Радев.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com