"Ранобудните" излизат на протест срещу проектозакон за МВР

40494
"Ранобудните" излизат на протест срещу проектозакон за МВР

"Ранобудните студенти" организират поредния протест на 5 декември, но този път срещу нов проектозакон за МВР, според който, по думите им, се ограничават човешките права на хората. Това обявиха младите хора пред журналисти на пресконференция в 272-ра аула на Софийския университет, предаде Стандарт нюз.

Ето и пълния текст на съобщението на "Ранобудните студенти".

Студентите от Велико Търново спират с окупацията и пренасят протеста на улицата

След като „Ранобудните студенти” от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се отказаха от ефективната оку...

Ние, "Ранобудните студенти", намираме за особено важно да фокусираме общественото внимание върху някои от промените, предвидени в проекта за нов закон за министерството на вътрешните работи, както и върху системното неспазване на някои от сега действащите основни положения и принципи.

В проектозакона сериозно притеснение будят някои от текстовете, които предвиждат промени на устройството и дейността на вътрешното министерство. Разделянето на Главна дирекция "Национална полиция" на две подзвена - Главна дирекция "Криминална полиция" и Главна дирекция "Охранителна полиция", е формулировка, доказала се като неефективна. По времето на кабинета "Станишев" тогавашният вътрешен министър Михаил Миков въведе подобно разделение, което се оказа крайно неуспешно в превенцията на дребната престъпност. Също така това ще доведе както до излишно раздуване на административния персонал, така и до влошаване на комуникацията между основните звена на полицията. Не по-малко безпокойство буди тенденцията за политизиране на структурата на министерството. Противно на намеренията на Цветлин Йовчев, който нееднократно публично заяви нуждата от разделяне на политическите и професионалните ръководства във ведомството, в проекта за нов закон е предвидено висшата професионална длъжност - главният секретар, да бъде назначавана от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Досега президентът издаваше указ за назначаването на главния секретар по предложение на Министерския съвет - процедура, следваща да гарантира институционалния баланс и политическата необвързаност на назначението.

Впечатление прави и липсата на регламентация за устройството и функциите на някои основни звена в МВР в проекта за нов закон. Описанието на процедурата по издаване на лични документи например е оставено за правилника за прилагане на закона, докато в текста на нормативния акт присъства подробно изброяване на функциите "нещатен сътрудник". В законопроекта е въведена и промяна на средствата и правомощията на полицейските органи при осъществяването на охраната на стратегически и особено важни обекти.

В актуалния текст на закона органите на реда могат да разполагат сили и средства, да изграждат, използват и снемат инженерно-технически съоръжения и други средства за охрана.

Ивайло Динев, "Ранобудните студенти": Следващото правителство ще бъде чудовище

Ивайло Динев е един от организаторите на окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и част от "Ранобудните студенти". Т...

В проекта се предвижда всеки полицейски орган да може да отцепва райони, да ограничава временно или да забранява движението на лица и транспортни средства във връзка с осъществяването на охраната на този вид обекти. Това нововъведение регламентира блокирането на свободното придвижване на хора около тези обекти, което в последните няколко месеца се осъществява системно от полицията, без да има законово основание за тази мярка.

Не само промените в проекта за нов закон за МВР дават основания за притеснение.

И сега ставаме свидетели на системно неспазване на някои от основните положения в сега действащия закон като принципа за използване на сила при абсолютна необходимост и задължението на полицаите да носят отличителни знаци и да не прикриват самоличността си. Гореописаните промени, както и липсата на мерки и воля за преодоляване на тези проблеми, са в основата на нашето притеснение за бъдещето както на гражданското общество, така и на ролята на институциите като гарант за демократичните устои на правовата държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com